29.11.2022

Develi’de Mustafa Asım Köksal Konulu Panel Düzenlendi

28 Kasım 2022 Pazartesi günü Kayseri Develi İlçesi’nde Merhum Mustafa Asım Köksal konulu panel gerçekleştirildi.

Develi’nin yetiştirdiği en önemli ilim adamlarından, Siyer-i Nebi ödülü sahibi Merhum Mustafa Asım Köksal’ı anmak ve anlamak adına Kayseri Üniversitesi, Develi Kaymakamlığı ve Develi Belediyesi tarafından organize edilen "Develi’nin Manevi Mimarlarından M. Asım Köksal" konulu panel, Develi Mustafa Aksu Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Develi Kaymakamı Mehmet Tunç, Yahyalı Kaymakamı Mehmet Kaya, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Merhum M. Asım Köksal’ın akrabaları ve Develi halkının katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve ney dinletisiyle devam eden programda protokol tarafından yapılan selamlama konuşmaları sonrası Merhum M. Asım Köksal’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Kayseri Üniversitesi Develi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lütfullah Cebeci’nin yöneticiliğinde gerçekleştirilen panelde Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Sabri Akpolat tarafından yapılan “M. Asım Köksal’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki Serüveni” konulu sunumla başladı. Asım Köksal’ı anlamak için o dönemki tarihî atmosferin iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Akpolat, “Kâtip olarak başladığı kurumumuzda istişare heyetine kadar çıkmayı başarabilen kıymetli Asım Köksal Hocamız, büyük bir azim ve zekaya sahipti” dedi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı da “İlmi ve Manevi Yönleriyle Asım Köksal” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Slaytlar eşliğinde sunumunu yapan Yapıcı, “Öğrencilik yıllarımda sürekli kapısını aşındırdığım Merhum Asım Köksal Hoca, ilmi yönü olduğu kadar insani ve ahlaki meziyetleriyle de numune-i imtisaldi. Ayrıca İslam’ı çocuklara şiirle anlatabilen ülkemizdeki ender şairlerdendir” dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Salih Zengin “M. Asım Köksal’ın Gözüyle Gençlik ve Manevi Değerler” konulu sunumunu yaptı. Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığından bahseden Zengin, “Muhtaç olduğumuz kimse ilmiyle amel eden amil kimsedir. İşte Asım Köksal Hocamız bunun en güzel örneklerinden birisiydi” vurgusunu yaptı.

Programın son panelisti ise “Asım Köksal’ın Siyer ve İslam Tarihi Alanına Katkıları” konulu sunumuyla Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Acar oldu. Siyer ilminin yetim kaldığı bir dönemde Asım Köksal Hoca’nın yazdığı İslam Tarihi kitabının büyük bir boşluğu doldurduğunu belirten Acar, “İnşallah neslimizden de Asım Köksal Hocamız gibi ilme ve imana aşık gençler yetişir” duasıyla sunumunu tamamladı.

Son olarak söz alan İl Müftüsü Yusuf Akkuş, “Merhum Asım Köksal’ın Caetani’ye Reddiye kitabında verdiği cevaplar günümüzün Türkçesiyle gençlerimize yol gösterecektir. Merhum Köksal’ı anmanın yanında onu anlamamız gerekir. Bu panele katılan değerli hocalarımıza ve bu panelin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Panelistlerin konuşmalarını tamamlamalarının ardından, ilçe protokolü tarafından panelistlere yaptıkları faydalı sunumları ve programa teşriflerinden dolayı plaket ve çeşitli hediyeler takdim edilmesi ile program sona erdi.