17.12.2020

“GÖÇ VE AİLE" TEMALI RESİM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

Diyanet İşleri Başkanlığımız tarından ülkemizde bulunan göçmenlerin sahih dini bilgiye erişimlerinin sağlanması, sosyo-kültürel uyumlarına destek olunması, Türkiye Diyanet Vakfı’nın da katkılarıyla temel ihtiyaçlarının karşılanması gibi pek çok alanda çalışma yürütmektedir.

Bu bağlamda “toplumumuzda ve göçmenler arasında “göç-göçmenlik” ve “aile” kurumuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’de ikamet eden 15-20 yaş aralığındaki bütün gençlerin katılabildiği “Göç ve Aile” temalı resim yarışması düzenlendi.

Bu kapsamda ilimizden yarışmaya katılarak dereceye girenlere 17.12.2020 Perşembe günü koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek İl Müftülüğünde ödül töreni düzenlendi.

Ödü töreninde öğrencilere hitap eden İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, “Ben öncelikle katılımlarından dolayı gençlerimize teşekkür ediyorum. Göç, insanlık tarihiye birlikte insanın sürekli başına gelebilecek bir şeydir.  Anadolu toprakları ise tam bir hicret yurdudur. Zaten Anadolu topraklarının İslamlaşması süreci Müslüman Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmesiyle başlıyor. Ondan önce Müslüman kavimler tabi ki var. Özellikle doğu ve güneydoğudaki Kürt kardeşlerimiz oranın yerlileriydi ve Müslüman idiler. Hz. Ömer döneminde Diyarbakır fethedildi. Diyarbakır’da yüzlerce sahabe kabri vardır. Çünkü oradaki savaşta şehit oldular. Daha sonra Anadolu toprakları İslam ile buluştuktan sonra buraya Müslümanların göç ettiğini görüyoruz. Özellikle Osmanlı’nın yükselme dönemlerinde ilim ehlinin Osmanlı topraklarına göç ettiklerini görüyoruz. Sonra 19’uncu yy’da Osmanlı gerilemeye başladığı zaman, özellikle Kafkaslardan ve Balkanlardan geri çekilirken o bölgelerdeki Müslüman varlığı Anadolu’ya göç ediyor. Bu hicretler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra da devam ediyor. Bunu biliyoruz. Özellikle mübadele sebebiyle Yunanistan ile Türkiye arasında Anadolu’daki Rumlar Yunanistan’a, Yunanistan’daki Müslümanlar ise hangi ırktan olursa olsunlar fark etmeden Anadolu’ya geliyorlar. Daha sonra özellikle Bulgaristan’da soydaşlarımıza bir zulüm yapıldığı zaman oradan on binlerce insan ülkemize hicret ettiler. Bosna savaşında on binlerce Boşnak kardeşimiz Türkiye’ye hicret ettiler. Daha sonra Kosova, Makedonya, Arnavutluk gibi yerlerdeki sorunlar sebebiyle ülkemize göç eden kardeşlerimiz oldu. Diğer taraftan başta Çeçenistan olmak üzere Kafkaslarda sorunlar olduğu zaman oralardan da göç eden kardeşlerimiz oldu ülkemize. Hatta 70’li yıllarda Afganistan’dan göç eden insanlar var. Kayserimizde Afganlıların kalmış olduğu mahalle var; oraya 1970’lerin sonunda gelmişler. Yine Doğu Türkistanlı kardeşlerimizden gelenler var.  Hala gelmeye devam edenler var. Şimdi de son 15-20 yıldır özellikle güney sınırlarımızda önce Irak’ta sorunlar başladığı zaman oradan Türkiye’ye göç eden kardeşlerimiz oldu. Ardından şu anda Suriye’deki bir takım sıkıntılar sebebiyle ülkemize göç eden kardeşlerimiz var.

Burası bir hicret yurdudur. Hicretin sadece kötü tarafları yoktur. Aynı zamanda iyi tarafları da vardır. Bunları da bilmek durumundayız. Ayrıca gelen kardeşlerimize evlerimizi ve yüreklerimizi açmak, onlarla aynı ortamı paylaşmak bizlere çok şey kazandırıyor. O kardeşlerimize de çok şey kazandırıyor elhamdülillah. Onun için bu göç meselesini çok iyi değerlendirmek zorundayız. Şu anda dünyada 80 milyonunun üzerinde insan göçmen durumunda. Bunun en az yüzde 10’u ülkemizdedir. Böylesine bir ortamda özellikle hicret eden, göç eden, mülteci durumuna düşen kardeşlerimizin durumları, onlara bizim yardımlarımız, bunları konu alan birçok çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan birisi de bu resim yarışmalarıydı. Ben doğrusu katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Özellikle resim yapmaya ilgisi olan gençlerimizin biraz daha kendilerini geliştirebilmeleri için bu tür şeyler önemlidir diye düşünüyorum.

3 kardeşimize ödüllerini vereceğiz. Ancak en önemli ödülün böylesine yarışmalara katılmak olduğunu bilmiş olun. Aslolan budur. Bu size gelecekte bir motivasyon kaynağı olacaktır. İleride belki de bu yaptığınız ve kendinize göre basit gördüğünüz şeylerin sizlere nasıl katkılar sağlayacağını göreceksiniz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Program sonrası İl Müftüsü Sayın Güven tarafından dereceye giren gençlere çeşitli hediyeler takdim edildi.

İlimizden yarışmaya katılan gençler arasında: “Recep Buğra Çam birinci, Sedanur Toklu ikinci ve Ebrar İnce üçüncü” oldu.