15.05.2020

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE

14 Mayıs 2020 Perşembe günü akşam ezanı saat 19.49’da okunması gerekirken 19.53’te okunmaya başlanmıştır.

Kamuoyunun da bildiği üzere Kayseri-Merkez’de ezanlarımız uzun yıllardır “Merkezî Ezan Sistemi” ile okunmaktadır. Merkezî ezan sistemi Melikgazi İlçe sınırları içinde kalan Hunat Camiinde bulunmaktadır. Her zaman olduğu gibi olayın vuku bulduğu gün de akşam ezanını okumak üzere Fatih DEMİR isimli görevlimiz zamanında camiye gelerek merkezî ezan sistemini açıp tam vaktinde (yani saat 19.49’da) akşam ezanını okumuştur.

Ancak “Merkezî Ezan Sistemi”ndeki bir arıza sebebiyle okunan ezan vatandaşlarımız tarafından duyulamamıştır.  İl Müftüsü Sayın Prof. Dr. Şahin GÜVEN saat 19.50’de Hunat Camii görevlileriyle telefon irtibatı kurarak ezanın okunmadığını bizzat bildirmiş, dolayısıyla ezan okuyan Fatih DEMİR “Merkezî Ezan Sistemi”ni yeniden açarak çalışmasını sağlamış ve 19.53’te akşam ezanı okunmuştur.

Buna göre, vatandaşlarımızdan bir kısmı vaktin girdiğini göz önünde bulundurarak saat 19.49’da oruçlarını açıp iftarlarını yapmışlar, diğer bir kısım vatandaşlarımız ise ezanın okunmasını bekleyip saat 19.53’te oruçlarını açarak iftarlarını yapmışlardır.

Sonuçta her iki durumda da oruçlar vaktinden önce açılmamış olduğu için vatandaşlarımızın oruçları bozulmamıştır. Dolayısıyla oruçlarının kazasını veya keffâretini gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Tuttuğumuz oruçların kabulü dileğiyle kamuoyuna saygıyla duyurulur.

KAYSERİ İL MÜFTÜLÜĞÜ