28.04.2020

KAYSERİ EĞİTİME DESTEK PLATFORMUNDAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA TAM DESTEK

24.04.2020 tarihli Cuma Hutbesi'ndeki mesajları nedeniyle sosyal medyada aleyhinde bir kampanya başlatılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a destek için Kayseri Eğitime Destek Platformu üyeleri (Türkiye Diyanet Vakfı, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Kadem, Kimder, Tügva, Türgev) tarafından ortak basın açıklamasında bulunuldu. Açıklamada Başkan Sayın Erbaş’a destek mesajları iletilerken Ankara Barosu’nun yapmış olduğu açıklama da kınandı.

Eğitime destek Platformu Başkanı Hacı Ali Çakıcı: “Bugünlerde Diyanet İşleri Başkanımızın vermiş olduğu Cuma Hutbesi ile ilgili Türkiye’de bazı gruplar ve kişiler, sosyal medyada bir takım haberler yaptırıyorlar. Başkanımızın vermiş olduğu hutbeyi “ayrımcılık yapıyor” düşüncesiyle mahkemeye taşıyorlar ve suç duyurusunda bulunuyorlar. Bizler Sivil Toplum Kuruluşları, Eğitime Destek Platformu ve KİMDER (Kayseri İmam Hatipliler Derneği) olarak her zaman için doğrunun ve haklının yanında yer alıyoruz. Diyanet İşleri Başkanımızın yapmış olduğu bu veciz konuşmayı destekliyoruz. Her zaman için yanında yer alıyoruz. İslam dininde “emr-i bi’l maruf nehy-i münker” vardır. Yani iyiliği emretmek ve kötülüğü insanlardan uzaklaştırmak. Bugün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali Erbaş hocamız Allah’ın bu emri gereğince emr-i bi’l maruf yapmıştır. Toplumun başına gelen bir takım felaketler varsa bu felaketlere işaret buyurmuşlardır. İyilikleri her zaman Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla insanlara ve topluma yansıtmışlardır. Özellikle içinde bulunduğumuz bu koronavirüs ile ilgili bu salgın hastalıklar televizyonlarda, sosyal medyada, özel oturumlarda, her tarafta işin psikolojik ve sosyolojik yönleri tartışılıyor. Tabi bunlar gereklidir. Ama işin dini boyutunu dile getiren herhangi bir insan çıkmıyor. Bunu Türkiye’de Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı gündeme getirecek. Bunun için de Kur’an-ı Kerim’in emirlerini, Hadis-i Şerif’teki bir takım hususları gündeme taşıyarak bu Cuma hutbesini irat etmişlerdir. Tabi ki bu Diyanet İşleri Başkanlığının bir görevidir. İyiliği emretmek, kötülüğü nehyetmek,  insanlara doğruyu aşılamak ve doğru bilgiyi iletmek Diyanet İşleri Başkanlığının görevidir. Bir başkasının değil. Bir başkası çıkar, farklı farklı şeyler söylerse o zaman insanlar arasında tefrika söz konusu olur. Onun için biz Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ali Erbaş’ın yapmış olduğu hutbede haklı olduğunu görüyoruz. Eğitime Destek Platformu 9’lu koordinasyonu olarak sizlerin yanında yer aldığımızı burada ilan etmek istiyorum. Allah yâr ve yardımcınız olsun.” dedi.

İl Müftüsü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Şahin Güven: “Öncelikle Eğitime Destek Platformu başkanı olarak sizlere ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Eğitime Destek Platformu kurulduğu günden bu güne kadar hep hayır işlerinde öncü olmuş ve hayır işlerine destek olmuş bir platformdur. Onun için ben de bu nazik ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Sizlerin ve kamuoyumuzun da bildiği üzere Diyanet İşleri Başkanı halkımızı dini konularda aydınlatmak ve dinin emirleri ve yasakları neyse onları halkımıza doğru ve sahih bilgi olarak ulaştırmakla görevli olan bir kurumumuzdur. Bu sebeple Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın geçtiğimiz hafta Cuma günü okumuş olduğu hutbesinde dile getirmiş olduğu hususlar Kur’an-ı Kerim’in ilgili ayetleri ve Peygamberimiz (s.a.s.)’in hadislerine uygun ve aynı zamanda “emr-i bi’l maruf nehy-i münker” açısından söylenilmesi ve dile getirilmesi gereken hususlardır. Bu sebeple bir kısım kendilerini STK olarak değerlendiren ve özellikle ülkemiz içerisindeki dini ve ahlaki duyarlılığı artırmak, ahlaki hassasiyeti üst seviyelere çıkarmak için yapılan her çalışmaya engel olmaya çalışan ve bunları kendileri için bir tehdit olarak gören bir kısım çevrelerin yaptığı dedikodulara, itirazlara veya mahkeme başvurularına hiçbir şekilde onay vermediğimizi bütün kamuoyunun bilmesi gerektiği kanaatindeyim. Başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali Erbaş hocamız olmak üzere illerde ve ilçelerde müftülerimiz ve bütün camiamızla birlikte bizler Kur’an’ın ve Peygamberimiz (s.a.s.)’in hadislerinin ve sünnetlerinin halkımıza duyurulması, anlatılması, aktarılması hususunda hem sözlü olarak görevimizi yerine getireceğiz, hem de bizzat bizler uygulayarak örnek olacağız. Bu bizim hem anayasadan almış olduğumuz bir yetki sebebiyle hem de aynı zamanda sahip olduğumuz Din-i Mübin-i İslam’ın bizlere verdiği yetki sebebiyle bunları gerçekleştiriyoruz.

Özellikle koronavirüsün etkili olduğu ve topyekün mücadele ettiğimiz böylesi bir dönemde, insanların manevi rehberliğe ihtiyaçlarının olduğu bu günlerde Diyanet İşleri Başkanımızın bizzat kendisinin irad etmiş olduğu bu hutbe vesilesiyle birçok kesimden de olumlu tepkiler aldık. Ben başta Eğitime Destek Platformumuz olmak üzere Kayserimizdeki bütün STK’larımıza, Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın bu açıklamalarını ve vermiş olduğu hutbede dile getirdiği konuları desteklediğini ilan eden bütün halkımıza teşekkürlerimi arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.