30.04.2018

MÜFTÜMÜZDEN BERAT KANDİLİ MESAJI

Muhterem Kardeşlerim.

Ramazan ayının habercisi kutsal bir geceye daha kavuşturan Allah’a hamd olsun. Bu gece mübarek Berat kandilimizdir.

Berat, suç ve cezadan af olunmak demektir. Dinde ki anlamı ise, mü’minlerin günahlarından kurtuluşu ve arınmasıdır. 11 ayın sultanı Ramazan ayına kavuşmak için girdiğimiz yolda manen temizlenmek için bize sunulan bir fırsattır.

Bu gecenin önemine dair dini kaynaklarda bilgiler vardır. Duhan suresinde Kur’an’ın dünya semasına toplu olarak indiğine dair işaret vardır. Bir Hadis-i Şerifte Peygamber efendiniz bu gece ile ilgili şöyle buyuruyor: Şaban ayının 15. Gecesi olunca, geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde oruç tutun. O gece, Allah Teala güneş doğuncaya kadar dünya semasına tecelli eder ve “Günahlarının affını isteyen yok mu, onu bağışlayayım, rızık isteyen yok mu rızıklandırayım, bir derde düşen yok mu, ona afiyet vereyim” şeklinde buyuruyor. Bundan maksat şudur. O gece Allah Teala’nın rahmet ve bereketi kullar içindir. Sema kapıları açılır, yapılan dualar kabul edilir.

Bu gece af ve mağfiret gecesidir. Yaşadığımız hayatı Ramazan öncesinde bir kez daha gözden geçireceğiz. Hatalarımız için af dileyeceğiz. Yanlış işlerimize ve günah işlememeye dair Allah Teala’ya söz vereceğiz.

Bu gecenin şahsımız, ailemiz, ülkemiz ve İslâm dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Yahya ÇANKAYA

İlçe Müftüsü