04.05.2018

SİVİŞ CAMİİ, RESTORASYON İŞLEMLERİNİN ARDINDAN İBADETE AÇILDI

İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, 04 Mayıs 2018 Cuma günü, Osmanlı dönemine ait Küçük Mustafa Mahallesindeki tarihî Siviş Camii’nin açılışında vaaz etti ve hutbe okudu.

İnşa tarihi ile ilgili kesin bir kayda rastlanmayan ancak 19. Yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilen 1952 yılında da bakım ve onarımı yapılan Osmanlı dönemine ait tarihî Siviş Camii’nin, yeniden bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları Melikgazi Belediyesi tarafından yapılıp tamamlandı ve Cuma namazı vaktinde ibadete açıldı.

Cuma namazı öncesinde vaaz eden İl Müftümüz Sayın Güven, camilerin maddi ve manevi imarından bahsetti. Okuduğu Cuma hutbesinin konusu ise, “Kesintisiz hayır çeşmesi: Vakıflar” konusuydu.

Cuma namazı çıkışında yapılan açılış töreninde konuşan Melikgazi Belediyesi Başkanı Sayın Büyükkılıç, şunları söyledi:

Mahalle gezileri son derece faydalı olmaktadır. Mahalle Muhtarları toplantısında muhtarların taleplerini bu bölge gezilerinde değerlendiriyoruz. Yapılan veya yapılacak olan çalışmaları tespit ediyoruz. Semtleri gezerek hem belediye çalışmalarını yakından takip ediyor hem de bölge halkı ile sohbet etme imkânı buluyoruz. 1956 yılında onarımı yapılmış Küçük Mustafa Mahallesi, Necip Fazıl Bulvarı üzerinde yer alan Siviş Camii'nde bakım ve yenileme çalışmasını tamamladık ve bugün, bu mübarek günde Küçük Mustafa Mahallesi’ndeki tarihî Siviş Camii'nin yeniden açılışını yaptık.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise şöyle konuştu:

Melikgazi Belediyesi, gerçekleştirdiği yatırımlar ile ilçe halkına büyük hizmetler ve kolaylıklar sunmaktadır. Tarihî yapıların önemini hepimiz biliyoruz. Hem geleceğe yatırım yapan hem de tarihimize sahip çıkan Melikgazi Belediyemizi kutluyorum. Melikgazi Belediyesi yatırımları ve hizmetleri ile bölgenin gelişimine katkı sağlayan kurumdur. Kendilerine yaptıkları bu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.

İmar hususunda şuanda Türkiye'nin en güzel birkaç şehri varsa, birisi de Kayseri'dir. Bundan kimsenin endişesi olmasın. O günlerde yaptığımız çalışmalarla 50'den fazla kaçak yapıyı engelledik. Bizim dönemimizde 10 tane kaçak yapı yapılmış olamaz. Belki gözden kaçırmışızdır. Sonra biz aldığımız tedbirler ile bu kaçak yapılaşmanın önünü kestik. Kimsenin gecekondu yapmasına gerek yok ki, ben Eskişehir Bağlarında 5 lira taksitle insanlara arsa dağıttım, alt yapısını yaptım. Okullarını, camilerini ve sağlık ocaklarını yaptırdım. Sonrada vatandaşa projelerini verdik. 'Gelin evinizi yapın' dedik. Vatandaş niye kaçak yapı yapsın ki? Ondan dolayı Kayseri en iyi imarlı şehirlerin başında geliyor. Türkiye'miz öyle değil. Birçok yerde zamanında göçler neticesinde oluşan büyük nüfuslar karşısında belediyeler aciz kalmış ve vatandaş da başını sokacak bir yer yapmış. Fakat geldiğimiz nokta itibariyle 15 milyon insan devletle kavgalı. Burada öğrendiklerimi ve birikimlerimi tüm Türkiye'ye taşımaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven’in yaptığı dua ile tören sona erdi. Tören sonrasında, misafirlere ve katılımcılara, Melikgazi Belediyesi tarafından aşure ve peynirli ikramında bulunuldu.

Açılış programına, İl Müftümüz Sayın Güven ile birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Emin Avcı, Ali Uslanmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, AK Parti İl Başkan Vekili Fatih Hasyüncü, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir, Küçük Mustafa Mahalle Muhtarı Mehmet Sayan, diğer mahalle muhtarları ve vatandaşlar iştirak etti.