27.03.2018

KAYSERİ’DEN SURİYE'YE 14 TIR YARDIM

Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, başta El-Bab, Azez, İdlib, Cerablus ve Halep olmak üzere sınır ötesinde bulunan mültecilere iletilmek amacıyla  “Halep’te İnsanlık Ölmesin” yardım kampanyası kapsamında “Yükümüz Kardeşlik” şiarıyla İl Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi tarafından hazırlanan 14 TIR un, gıda ve yatak yardım konvoyu 27.03.2018 Salı günü saat 11:00’de Kayseri’den dualarla Suriye’ye uğurlandı.

Düzenlen program, İl Müftülüğü Murakıbı Gencebay Oda tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Melikgazi Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Kahraman, özetle “İl Müftümüzden aldığım bilgiye göre bu tırlarla beraber Kayseri’den Suriye’ye göndermiş olduğumuz yardım tırı sayısı 349’a ulaşmış. Bu rakam Türkiye genelinde yapılan yardımların % 20’sine tekâmül ediyor. Bu tırların oluşmasında Kayseri insanının kadirşinas özelliğinin yanı sıra İl Müftülüğümüzün, Kayseri insanının kadirşinaslığını organize ederek 349 tıra dönüştürmesi gayretini de ayrıca takdir etmek gerekir. Çünkü bu basit bir çalışmayla olmuyor. Dolayısıyla bütün Diyanet çalışanlarına il müftümüzün şahsında burada teşekkür ediyorum.” dedi.

İki hafta önce “Zeytin Dalı” harekâtına destek vermek amacıyla Azez bölgesine giden Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu Başkanı Ahmet Taş, “Orada gördüğüm manzara, Türkiye, o bölgenin her şeyini üstlenmiş. Orada, çadır kentleri gezme imkânımız oldu. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının o bölgedeki yatırımlarını görme imkânımız oldu. Ayrıca camileri, mescitleri ve okulları gezme imkânımız oldu. Bölge halkı gerçekten mağdur ve mazlum, kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyorlar. Girdiğimiz bir camide 500’ün üzerinde öğrenci vardı. Öğretmenler onlara Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretiyorlardı. Türkiye’den geldiğimizi öğrenince elimizi tutabilmek için sıraya girenlerin sayısını saymak mümkün değildi. Türkiye şu anda devletiyle, milletiyle gerçekten mazlumların yanında olduğunu ispat etmiştir. Bu organizasyonda emeği geçen başta TDV olmak üzere bütün arkadaşlarımıza ve emeği geçen hanım kardeşlerime teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda konuşan İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, Kayseri’den Suriye’ye yönelik olarak şimdi uğurlayacağımız 14 TIR un, gıda ve yatak yardımlarının bu ayki TIR’larla sayısının 349’a ulaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Artık geleneksel hale gelen Kayseri’mizden her ay yola çıkarmış olduğumuz yardım tırlarımızın bu ayki yardımlarını da bugün buradan yola çıkarıyoruz. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: 2016 yılının Mart ayında başlayan yardımlarımız, 2018’in Mart ayı itibariyle iki yıl içerisinde 349 tıra ulaştı, elhamdülillah. TDV ve İl Müftülüğümüzü aracı kılarak bizler vasıtasıyla Suriye’ye, sınır ötesindeki Müslüman kardeşlerimize yardımlarını gönderen hayır sahiplerimize özellikle teşekkür ediyorum. Yüce Mevla onların mizanına koysun. Bu yardımları ahirette onlara cennet azığı olarak lutfetsin.” dedi.

Sayın Güven konuşmasına devamla: “Biz şu anda 14 tır yardımı yola çıkarıyoruz. Bu 14 tır yardımın 10 tırı un; bizim bölgedeki TDV fırınlarında ekmek oluyor,sıcacık ekmek olarak ihtiyaç sahiplerinin sofralarına ulaştırılıyor. Bu esnada yapılan bütün çalışmaları Türkiye Diyanet Vakfımızın bölgedeki temsilcileri gerçekleştiriyor. Bu büyük bir organizasyondur. Bunun yanında hepimizin bildiği üzere, geçen ay Kayserimizden ihtiyaca binaen 51 tır yardım göndermiştik. Bu yardımları götürürken de burada, bu yardım organizasyonunda yer alan din gönüllüsü kardeşlerimiz, imam hatip ve müezzin kayyımlardan oluşan bir ekiple bölgeye arkadaşlarımızı göndermiştik.  İl Müftü Yardımcımız Mehmet İzci ve Melikgazi İlçe Müftümüz Yahya Polat hocalarımız da onlara eşlik etmişlerdi. Dönüşlerinde oradaki ihtiyaçlardan birisinin de yatak olduğunu bizlere belirtmişlerdi. Arkadaşlarımız hemen çalışmaya başladılar. Elhamdülillah, şu anda bu 10 tırımızın yanında 2 tır da yatak gönderiyoruz. Diğer 2 tırımız da muhtelif gıda ve giyim eşyalarından oluşmaktadır. Bugün sabahleyin gelen bilgi neticesinde, bizler 2 tır yatağımızı ve 2 tır gıda, giyim eşyalarını da farklı bir bölgeye gönderiyoruz.

Artık insanlığın bittiğini gördüğümüz “Doğu Guta” bölgesinde birçok insanımız perişan halde. Oradan dün ilk olarak 40 otobüsle 2000 kişilik kardeşimiz güvenli bölgeye, Türkiye Diyanet Vakfımızın kampına geldiler. Onları özel olarak getirdik. Şu anda onların yatağa ihtiyacı vardı ve bizden rica ettiler. Bizler de şu anda bu yataklarımızı Doğu Guta’dan gelen, aylardır Zalim Esed’in bombaları altında sığınaklardan başka yerde yaşayamayan o kardeşlerimizin güvenli bölge içerisinde TDV’nın sunmuş olduğu kamplarda güzel bir şekilde yaşayabilmelerini sağlamak için bu 2 tır yatağımızı oraya gönderiyoruz. En kısa sürede bu yardımlarımız bölgeye ulaşacak ve ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olacak, inşallah. Ben, bu yardımların organizesinde emeği geçen bütün kardeşlerime, başta ilçe müftülerimiz olmak üzere imam hatip, müezzin kayyım ve özellikle Kur’an kursu öğreticilerimize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Protokol konuşmaları sonrası İl Müftü Yardımcısı Tandoğan Topçu tarafından yapılan duanın ardından TIR’lar Halep’e doğru uğurlandı.

Düzenlenen uğurlama programına, İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven’in yanı sıra, Melikgazi Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Kahraman, Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu Başkanı Ahmet Taş, İl Müftü Yardımcıları Atıf Akşit, Tandoğan Topçu, Mehmet İzci, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat, Talas İlçe Müftüsü Esat Yapıcı, Bünyan İlçe Müftüsü Mahmut Taşyapan, Felâhiye İlçe Müftüsü Yusuf Anık, şube müdürleri, din görevlileri, Kur’an kursu öğreticileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.