19.03.2018

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 103. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

“18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü” kapsamında 18 Mart 2018 Pazar günü ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler ilk olarak İl Müftülüğümüz tarafından 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü” kapsamında Hunat Camii’nde sabah namazı sonrası Çanakkale Zaferi’nin 103. Yılında Çanakkale şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için yapılan hatim ve dua programı ile başladı.

Daha sonra Kayseri Valiliği’nce Kartal Kavşağı’ndaki Garnizon Şehitliği’nde tören düzenlendi. Tören, şehitlikteki anıta Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Yılmaz Üçkan tarafından çelenk sunulması ile başladı. Tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışı ile devam etti.

Hv. Müh. Teğ. Pelin Kocabaş günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Yılmaz Üçkan da bir konuşma yaparak ülkenin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Sema Yazar Anadolu Lisesi Öğrencisi İlayda Dinçkülah’ın “Bir Yolcu” isimli şiiri okuduğu törenin devamında Vali Kamçı, Şehitlik Özel Defteri’ni imzaladı. Vali Kamçı,  “ Vatan ve bağımsızlık sevdalısı Kahraman Türk milletinin “ya hep, ya hiç” diyerek varlık ve yokluk mücadelesi verdiği Çanakkale’de yazılan destanın 103. yıldönümünü kutlamanın onur ve gurunu yaşıyoruz” diye başlayan yazısında şunları kaydetti:

“ Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela” dizelerinde ifade ettiği gibi, dönemin sömürge güçleri, milletimizin karşısına güçlü silahlarla ve imkanlarla çıkmışlardır. Maddi imkânların yok denecek kadar az olduğu, maneviyat ve inancın ise en yüksek seviyelere ulaştığı Çanakkale’de zafer; anaların vatana kurban olsun diye saçlarını kınalayarak cepheye gönderdiği ve ölüme korkusuzca yürüyen şanlı ecdadımızın olmuştur. Milli ve manevi değerlerimize tutunarak, birlik ve beraberlikle aşılan bu zorluklar, milletimiz için bugün de yol göstermektedir.15 Temmuz’da ülkemizde yaşanan hain darbe girişimine karşı, milletimizin tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak gösterdiği tepki, Çanakkale Zaferi’nde olduğu gibi, vatan söz konusu olduğunda bu milletin kenetlenerek neler yapabileceğinin en güzel örneklerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Bu duygularla, milletimizin “Şehitlerimizi Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümünü” kutlarken, varlık ve mevcudiyetimizin mimarı, şanlı tarihimizin kahramanları olan şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ahirete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, üzerimize düşen görevleri şevk ve azimle yerine getireceğimize söz verirken ülkemizin kıyamete kadar payidar olmasını Yüce Rabbimizden diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra tören, Melikgazi İlçe Müftülüğü’ne bağlı Köşk Kışlası Mehmetcik Camii İmam Hatibi Ramazan Uyar’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven tarafından yapılan dua ile devam etti.

Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, vali yardımcıları, İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar tarafından şehitlik ziyaret edildi.

Şehitlik ziyaretinde Vali Kamçı ile beraberindekiler, şehit mezarlarına karanfil bırakarak şehit yakınları ile yakından ilgilenip duygularına ortak oldular.

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, şehitlik ziyareti sonrası protokol tarafından Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneğini de ziyaret edildi.

Dernek ziyaretleri sonrası “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü ve Şehitler Günü” kapsamında özel bir otelde gerçekleştirilen yemek programında, Vali Süleyman Kamçı, eşi Hanımefendi Ayşe Kamçı ve protokol üyeleri şehit aileleri ve gazilerimizle bir araya geldi.

Törende bir konuşma yapan Vali Süleyman Kamçı, “Bundan 103 yıl önce “Çanakkale Geçilmez” diyen atalarımızın yazdığı destanın yıldönümünde şehitlerimizi saygıyla, hürmetle anarken, siz değerli şehit yakınlarıyla bu anlamlı günde bir arada olmaktan büyük bir onur duyduğumu bilmenizi istiyor ve hepinize hoş geldiniz diyorum. Bugün, Çanakkale’de mücadele eden ecdadımızın kahramanlık ve fedakârlıklarını anıp yaşatırken, onlardan aldığımız emaneti korumak ve vatanımızı ebediyete kadar yaşatmak uğruna hepimizin üzerine büyük görev ve sorumluluklar düştüğünün bilincinde ve gayreti içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Gerek kurtuluş mücadelemizde gerekse iç güvenlik harekâtında birçok şehidimiz ve gazimiz oldu. Sınır güvenliğimizin temini için son derece önemli olan ve yaklaşık 2 aydır devam eden Afrin Zeytin Dalı Harekâtı’nda da ne yazık ki şehit ve gazilerimiz oldu. Devletimiz ve milletimiz için bu önemli operasyonun, zaferle ve muvaffakiyetle sonuçlanmasını Yüce Rabbimizden temenni ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Süleyman Kamçı ve eşi Hanımefendi Ayşe Kamçı programda şehit aileleri ve gazilerimizle yakından ilgilendiler.

Program İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven tarafından yapılan dua ile son buldu.