12.03.2018

SAHABİYE RECEP MAMUR CAMİİ TEMEL ATMA TÖRENİ YAPILDI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Sahabiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak olan bin kişilik Sahabiye Recep Mamur Camisi ve 36 derslikli ilkokul binasının temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri’yi en prestijli, en gözde yaşam ve finans merkezi haline getireceğimiz Sahabiye’de çok güzel bir okul ve caminin temelini atıyoruz. Kentsel Dönüşüm Projemizin birinci uygulama etabı içerisinde temelini attığımız Yeni Şükrü Malaz İlkokulu 36 derslikli olup, 4 adet laboratuvar, kapalı spor salonu, yönetici odaları ve kütüphane gibi birimleriyle 6 bin 600 m2 inşaat alanına sahip. Okulumuz 9 Milyon TL’ye mal olacak. Yine bu bölgede bulunan ve yıkılan Sahabiye Camii ise 1978 yılında yapılmış ve yıpranmış durumdaydı. Toplamda 500 kişinin ibadet edebildiği bir camiydi. Yeni Sahabiye Camimizin inşaat alanı bin 500 metrekare olacak. 1000 kişinin ibadet edebileceği camimizin bodrum katında da Kuran Kursu bulunacak. Yaklaşık maliyeti 6 milyon TL olan camimizi Kayserimizin hayırsever iş adamlarından Recep Mamur yaptıracak. Bu vesileyle Sayın Mamur’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Vali Süleyman Kamçı’da yapmış olduğu konuşmada, “Sahabiye Kentsel Dönüşüm Proje alanına, hayırseverimiz tarafından yaptırılacak olan Sahabiye Recep Mamur Cami ve 36 Derslikli İlköğretim Okulu Binası’nın temel atma törenini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Hayırseverimize, bu kıymetli katkıları için öncelikle teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Bildiğiniz üzere ülkemiz, deprem riski taşıyan bir jeolojik yapı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle, ne yazık ki geçtiğimiz yüzyılda ülkemizde 90’a yakın büyük deprem yaşandı. Yaşanan bu afetlerde binlerce can kaybı ve milyarlarca lira zarara uğrandı. Ayrıca eski yapılar, düzenli şehirleşme önünde büyük bir engel oluştururken, insan yaşamı için gerekli koşulları da ihtiva etmemektedir. Tüm bu riskler ve sorunlar göz önüne alındığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta deprem olmak üzere afet tehlikelerine karşı 2012 yılında, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası”nı çıkarmıştır. Yasa’nın hayata geçmesiyle birlikte ülkemizde kentsel dönüşüm adeta bir seferberlik haline gelmiş ve ilimizde de önemli projeler bir bir hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında başlatılan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projemiz, mali büyüklüğü, süresi ve kapsadığı alan ve mimarisi ile şehrin bütününü etkileyecek, aynı zamanda şehre yeni bir yüz katacak bir proje olarak ilimizin geleceği için son derece önemlidir.” diye konuştu.

Bakan Sayın Özhaseki yaptığı konuşmada, “Son yüzyılda meydana gelen depremlerde Türkiye’nin 100 milyar dolar civarında maddi kaybı var. Kayseri kentsel dönüşüm projelerinde, Türkiye’nin başarılı illerinin başında gelmektedir. 1994 yılında Kayseri’nin yarısı gece kondu ve kaçak yapılarla doluydu. 50 mahallede kentsel dönüşüm yaptık. Yasa yok, kimsenin de haberi yok. Sonra yeni gecekondu yapılma istidadına karşı da gecekondu önleme bölgesi yaptık Eskişehir Bağlarında. Şu anda Türkiye’deki en düzenli gelişen şehirlerin arasında Kayseri var. Hamdolsun belediye başkanlarımız bu geleneği devam ettiriyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven tarafından yapılan dua ile Recep Mamur Camisi ve 36 derslikli ilkokulun temelini attı

Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra Vali Süleyman Kamçı, Enerji ve Tabii Kaynaklar önceki Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer, Sami Dedeoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, hayırsever Recep Mamur ve vatandaşlar katıldı.