05.03.2018

“103. YILINDA ÇANAKKALE RUHU”

Gençlere cami merkezli bir hayat tarzı kazandıracak çalışmalar yapılması, birlik ve beraberlik mekânı olan camilerde gençlerin ibadetlere katılımını teşvik etmek amacıyla İl Müftülüğümüz tarafından 04.03.2017 Pazar günü Hunat Camii’nde “Gençlik Huzur’da Buluşuyor” programının yirmisekizincisi düzenlendi.

Hunat Camisinde düzenlenen programa halkımızın katılımı yoğun oldu. Sabah Namazı sonrası cemaate Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Hocalarından Sayın Ahmet Nedim Kilci tarafından Çanakkkale Savaşı’nın 103. yıldönümü münasebetiyle “103. Yılında Çanakkale Ruhu” temalı, slayt gösterileri eşliğinde konuşma gerçekleştirildi. Hunat Camii’ne program nedeniyle yedi adet projeksiyon perdesi kuruldu.

Çanakkale’nin taşı ve toprağının kan ve destan olduğunu belirten  Ahmet Nedim Kilci, şunları söyledi:

“Çanakkale; 63 arkadaşıyla binlerce İrlandalı askeri durduran Ezine’li Yahya Çavuş’un, kahramanlığı ve mütevazılığıyla bilinen Seyit Onbaşı’nın ve en önemlisi ise siperler arası mesafe sekiz metre olup imanıyla, ruhuyla, vatan sevgisiyle ve milli şuurla vatanını bekleyen Mehmetçiğin destan yazdığı yerdir. Çanakkale’nin girişinde Gelibolu yarımadasında çok güzel bir söz yazar: ‘gel ve gör, sus ve dinle, sizi bekliyor Gelibolu yarımadası, sizi bekliyor Çanakkale’ diye. Çanakkale ruhu bu nedenle gelecek nesillere aktarılmalı. Çanakkale harbinin en yaşlı gazisi Hüseyin Kaçmaz derki: ‘Memleketimin toprağı döşek, gökyüzündeki ay ve yıldızlar yorgan, taşı ise yastık oldu.’ Kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anmak hepimizin borcu ama en büyük borç Çanakkale’ye giderek Şehitlikleri görmek o ve şehitlerimize bir Fatiha okumaktır.”

“BİR MEHMETÇİK VURULDUĞU ZAMAN DEĞİL, UNUTULDUĞU ZAMAN ÖLÜR”

"Çanakkale´de yaşananlar bir savaştan çok bir var olma mücadelesiydi. Yokluk içindeki ordumuz, kendisinden çok büyük imkânlara sahip kuvvetlere karşı kahramanca bir direniş gösterdi. İşte geleceğin anneleri babaları olarak bizler, bu mükemmel tarihimizden örnek

almalı ve bizden sonrakilere de bu şanlı tarihimizin şuurunu aktarmalıyız. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi? diye bir söz var. Her ikisi de çok bilir ancak, bazen okuyan unutur, gezense unutmaz. Bir Mehmetçik tertemiz alnından vurulduğunda ya da toprağa düştüğünde ölmüyor. Mehmetçik unutulduğunda ölüyor. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki; asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşma sırasında cami de sık sık duygu dolu anlar yaşandı.

Tesbihat ve Kur’an-ı Kerim okunması sonrası İl Müftümüz Sayın Güven, Afrin'de önemli bir operasyona imza atan Kahraman Mehmetçik için dualar etti. Şehitlerimiz için rahmet dilendi ve gazilerimize acil şifalar temennisinde bulunuldu.

Program sonrası cami çıkışında Melikgazi Belediyesi ve ÇAY-KUR Bölge Müdürlüğünün katkılarıyla cemaate çorba ve çay ikramı yapıldı.