25.05.2017

İl Müftülüğü

25/05/2017

RAMAZAN AYI BASIN BİLDİRİSİ

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 26 Mayıs Cuma günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 27 Mayıs Cumartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız.

Başkanlığımız tarafından, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değer tema olarak belirlenmekte ve kamuoyunun gündemine taşınmaktadır. Söz konusu tema, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınmakla, toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda bireysel ve toplumsal hayatımız ekseninde oldukça kapsamlı bir muhtevaya sahip "Hak" kavramının ifade etmiş olduğu anlam derinliği dikkate alınarak bu yıl Ramazan ayında "Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman" temasının ele alınması kararlaştırılmıştır.

İslâm inanç, kültür ve medeniyetinde "hak” kavramı oldukça geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. İnsanın Rabbine, kendisine, diğer insanlara, ilişki içerisinde bulunduğu yakın ve uzak çevresine, tabiata yönelik görev ve sorumlulukları "hak" kavramı ile yakından ilişkilidir.

Çağımızda hakların savunulması ve korunması amacıyla uluslararası düzeyde pek çok kurum ve kuruluşun varlığına rağmen yaşadığımız dünyada haksızlıkların, zulümlerin ve hak ihlâllerinin azalmak bir yana artıyor olması insanlığın geleceği adına kaygı vericidir. Dolayısıyla hak ve hakikat konusunun gündeme taşınmasına ve bu konuda bir bilinç oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu itibarla camilerimizde vaaz ve sohbetlerde "Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman" teması çerçevesinde; "Üzerinde Her İnsanın Hakkı Var". "Üzerinde Her Çocuğun Hakkı Var”. "Üzerinde Anne-Babanın Hakkı Var". "Üzerinde Komşunun Hakkı Var” Bu Ramazan ve Her Zaman, alt başlıklarıyla etraflı bir şekilde işlenecektir.

İşte Ramazan, İşte fırsat kapıları,  İşte mağfiret günleri.

Ramazanı güzel karşılamalı, güzel uygulamalı ve maneviyatından güzel istifade etmeliyiz. Bu duygularla Kayserili hemşerilerimizin ve aziz milletimizin, Ramazan ayını tebrik ediyor, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine,  bütün müminlerin affedilmelerine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Sadaka-i Fıtır Miktarı Asgari         :16,00 TL.  (On altı Lira)

Zekat Nisabı                                      :80.18 Gr. Altın

Tandoğan TOPÇU