13.09.2018

“HAFIZLIK GEREK ŞARTTIR AMA YETER ŞART DEĞİLDİR”

202 HAFIZIN İCAZET MERASİMİNDE KONUŞAN ARGUN:

“HAFIZLIK GEREK ŞARTTIR AMA YETER ŞART DEĞİLDİR”

Kayseri İl Müftülüğü tarafından tertiplenen “Hafızlık İcazet Merasimi”, 12 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 10.00’da, Kadir Has Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.Program, Taşçıoğlu Erkek Yatılı Kur’an Kursu YöneticisiAli Öztürk'ün Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Selamlama konuşması için kürsüye gelen İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, tarih boyunca makarr-ı ulemâ ve menba-ı ilim olan Kayseri’de, 202hafızın icazet programı için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Bu evlatlarımız, Kayseri’de bulunan sekiz adet yatılı erkek Kur’an kursunda eğitim almış, hafızlıklarını tamamlamış ve sertifikalarını almaya kazanmışlardır. Ayrıca Proje İmam Hatip Ortaokulları vasıtasıyla Kur’an kurslarımızla işbirliği içerisinde gerçekleşen hafızlık eğitimi veren sekizİmam Hatip Ortaokulunda hizmet vermekteyiz. Bu okullarda hafızlık eğitimi alan birkaç evladımız bu yılki icazet merasimine yetiştiler. Ancak asıl ürünlerini, gelecek yıldan itibaren çok güzel bir şekilde vereceklerinşaallah” dedi.

Hafızlık geleneğinin Kayseri’de nitelikli bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Sayın Güven, çocuklarını ilgili Kur’an kurslarına göndererek hafızlık eğitimi almalarını sağlayan ailelere ve bu eğitimin sağlanması için katkıda bulunan vakıf ve derneklere teşekkür etti. Son olarak teşrifleriyle icazet merasimini onurlandıran Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Reisü’l-Kurrâ Vekili Mustafa Demirkan ve Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ve diğer konuklara ayrı ayrı teşekkür etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çelik, yaptığı konuşmasındaKur’an’ı okuyup ezberlemenin yanında anlayıp yaşamanın ve yaşatmanın da çok önemli olduğuna dikkatleri çekti. Sayın Çelik, ayrıca çocukların hafızlık eğitimi almalarında emekleri geçen hocalara ve çocuklarını hafızlığa yönlendiren ailelere teşekkür etti.

Kayseri Valisi Sayın Süleyman Kamçı ise yaptığı konuşmada, tüm öğrencileri, ailelerini ve öğretmenlerini kutlayarak, öğrencilerin bundan sonraki hayatlarında da hafızlıklarına devam edeceklerine inandığını belirtti.

Son konuşmacı olarak kürsüdeki yerini alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Kayseri’de, hem hicretin 1440’ıncı yılını idrak etmekten ve hem de 202 hafızın icazet merasiminde bulunmaktan dolayı çifte bayram yaşadıklarını belirtti. Sayın Argun, hafızlara, ailelerine, hocalarına, İl Müftülüğü personeline ve programa iştirak eden herkese teşekkür etti.

“TÜRKİYE’NİN BİR MİLYON ÂLİME İHTİYACI VAR!”

Sayın Argun, hafızlık müessesesinin ve âlim yetiştirmenin ne kadar büyük önem arz ettiğine dair konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Hafızlık müessesesi, İslam medeniyetinin bugüne kadar canlı ve diri olarak aktarılmasındaki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Ancak ifade etmek gerekir ki gerçek âlim olmak için hafızlık, genel şarttır ama yeter şart değildir. O yüzden benim, bu ‘Hafız’ ve daha önce icazet alan ‘Hafize’ kardeşlerime birkaç küçük nasihatim olacak. İnşallah bu Kur’an hıfzını Arapça öğrenimi ve İlahiyat öğrenimi ile taçlandırarak bütün hafız kardeşlerimiz, din gönüllüsü olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kendilerine kariyer planlaması yapmalıdır. Kendilerine bu noktada kapıların açık olduğunu ifade etmek istiyorum.

Medine-i Münevvere’de iken bir gün büyük bir âlim bana dedi ki: ‘Evladım, sizin nüfusunuz kaç?’ O zaman 70 milyondu nüfusumuz; ‘70 milyon’ dedim. Dedi ki: ‘Bir milyon âlime ihtiyacınız var.’ Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre hafızlık belgesi olan hafızlarımızın sayısı, 150 binin altında. Nüfusumuz 80 milyon oldu. Bu sayıyı artırmak için çok daha fazla çalışmamızın, vazifemiz olduğunu hem velilere hem de meslektaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Hafızlarımızın ve âlimlerimizin sayılarını ve kalitelerini artırmak için gayret gösterelim inşallah.”

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin’in Kur’ân tilaveti sonrasında, Reisü’l-Kurrâ vekili Mustafa Demirkan Hocanın duası esnasında duygulu anlar yaşandı ve hafızların anne-babaları ile misafirler gözyaşlarını tutamadılar. Dua sonrasında 202 hafıza diplomaları verilirken edilirken çeşitli hediyeler de takdim edildi.

Hafızlık icazet merasimine, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Reisü’l-Kurrâ Vekili Mustafa Demirkan, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin,Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcıları M. H. Nail Anlar, Ali Uslanmaz, Zekeriyya Güney,İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Aksaray İl Müftüsü Cemaleddin Bal, Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdülkadir Kabdan, ilçe müftüleri, Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri temsilcileri,hafız öğrenciler, aileleri ve vatandaşlar katıldı.