02.08.2018

AVRUPA’DA İSLAMOFOBİYE KARŞI NASIL MÜCADELE EDİLMELİ?

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, 03 Ağustos 2018 Cuma günü, Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB)’nin organizesiyle Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi salonunda gerçekleşen “Avrupa’daki Müslüman Türk Nüfusu” paneline katılarak açılış konuşması yaptı.

Burada yaptığı konuşmasında, kendisinin de gurbetçi bir babanın evladı olduğunu belirten Sayın Güven, gurbetçi bir ailenin çocuğu olmanın ne demek olduğunu bizzat yaşayarak tecrübe ettiğini söyledikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Batı düşünce ve felsefesi için Türk, Müslümanlıkla eşdeğer bir anlam taşır. Özellikle Balkanlarda yaşam süren ve farklı ırklardan olan Müslüman kardeşlerimizin hepsinin Batı nazarındaki tek isimleri, ‘Türk’tür. Bu sebeple bizler, Müslümanlıkla yoğrulmuş olan bu adımızı onurla taşımalıyız.

Son yıllarda Batı’da başlayan İslamofobi ve ırkçılık hareketlerine, bizler de ırkçılık yaparak karşı koyamayız. Ancak ümmet duygusu içerisinde ve insanlığın ortak değerlerinin adı olan İslam ile mücadele edebiliriz. Avrupa’daki bütün İslamî kuruluşlara teşekkür ediyorum. Eğer bu kuruluşlar olmasaydı gurbetteki insanlarımızın çoğu, hem Türklüklerini hem de Müslümanlıklarını unutacaktı. Emek veren bütün kardeşlerimizden Yüce Mevla razı olsun.

Bunların ötesinde; dünyanın farklı yerlerinden çeşitli sebeplerle Avrupa’ya göç eden Müslüman kardeşlerimizi bir araya getirecek, onların bütün davalarını üstlenebilecek üst yapılara ihtiyaç var. Çünkü Batı, ‘böl-parçala-yut’ mantığı içerisinde bizleri bazen ırklarımıza göre, bazen mezheplerimize göre, bazen de meşreplerimize göre ayırarak birbirimize düşman yapmak ve bir araya gelmemizi engellemek için çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Onun için daha üst bir düşünce ile İslam’ın bizlere kazandırdığı kardeşlik hukuku içerisinde çalışmalar yaparsak; hem millet varlığımızı koruyabilir, hem Avrupa’daki İslam düşüncesini ayakta tutabilir hem de o bölgelerde kendilerine İslam’ın ulaştırılması gereken milyonlarca insanı İslam’ın hidayetiyle buluşturabiliriz.

Programda emeği geçen bütün yetkililere teşekkür ediyorum ve panelin hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni ediyorum.”

Panel programına, İl Müftüsü Sayın Güven’in yanı sıra ATİB Kurucu Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi, TÜZDEV ve TEKDEN Eğitim Kur. Bşk. Dr. Kemal Tekden, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Aslantaş, Gazeteci-Yazar Muhsin İlyas Subaşı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Oğuz Aydın ve misafirler katıldı.