08.11.2019

İL MÜFTÜSÜ PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN'İN MEVLİD KANDİLİ MESAJI

T.C.

KAYSERİ VALİLİĞİ

İl Müftülüğü

 

MEVLİD KANDİLİ MESAJI

 

08 Kasım 2019 Cuma Günü sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.s.) yeryüzünü teşriflerinin yıldönümüdür.

O, Yüce Allah’ın insanlığa gönderdiği son peygamber ve bütün insanlığın rehberidir. Ahlaki değerleri ve erdemleri kaybeden insanlık, onun gelişiyle tekrar hak, hukuk, merhamet, güzel ahlak gibi değerlerle buluşmuştur.

Yeryüzünde önemli gelişmelere sebep olan bu kutlu doğum, insanlık tarihinin en önemli olaylardan birisidir. Çünkü onun dünyaya geldiği dönemde, insanlar her türlü değer ölçülerini yitirmiş, yollarını şaşırmışlardı. Küfür, haksızlık ve zulüm gönülleri karartmış; insanları Allah’a giden yoldan uzaklaştırmıştı. Ferdi ve sosyal ahlak tamamen bozulmuştu. Dünyada insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey olan huzur, can ve mal güvenliği ortadan kalkmıştı. Dünyanın birçok köşesi kanlı boğuşmalara sahne oluyordu. İnsanlık, bir kurtarıcının gelmesini dört gözle bekliyordu. Bütün ümitler, Yahudi ve Hristiyan dinlerinin müjdelediği ahir zaman peygamberine yönelmişti. Bu husus Kur’anı-ı Kerim’de şöyle ifade edilmişti: “Hani Meryem oğlu İsa, ‘Ey İsrailoğulları! Şüphesiz ben, Allah’ın size, benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek Ahmed adında bir peygamberi müjdeleyici (olarak gönderdiği) peygamberiyim’ demişti. Fakat (İsa) onlara apaçık mucizeleri getirince, ‘Bu, apaçık bir sihirdir’ dediler.” (Saf 61/6)

Peygamber Efendimiz (s.a.s), böyle bir zamanda dünyaya gelmişti. Bu gecenin sabahı gerçekten de nurlu bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidayet meşalesi olan Sevgili Peygamberimizin gönderilişi, Yüce Allah’ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir. “İçlerinden, kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, kendilerini temizleyen, kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki onlar önceleri apaçık bir sapıklık içindeydiler.” (Al-i İmran, 3/164)

Yüce Allah, kendisini gerçekten sevebilmeyi Resûlü’ne tabi olma şartına bağlamıştır.[Al-i İmran, 3/31] Ona itaat eden kimselerin peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve iyi kimselerle birlikte olacağını haber verilmiştir. [Nisâ, 4/69] Peygamber Efendimiz, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini bildirmiştir. [Ahmed, II, 381]

Mevlid-i Nebiyi anmak, aynı zamanda, savaşlar, yoksulluk ve ümitsizlik gibi devasa sorunların kuşattığı yeryüzünü yeniden adalet, merhamet ve muhabbetle tanıştırmanın yolunu ve yöntemini anlamaktır.

Peygamber Efendimizi hakkıyla tanımak; güzel ahlakı, kardeşliği, ahde vefayı, merhameti, dostluğu, cesareti, adaleti, erdemli davranışı, başkasının iyiliği için çalışmayı, Allah’a kulluğu, gerçek manada özgürlüğü anlamak demektir.

İnsanlığın her zaman ve mekânda Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tebliğ ettiği ilahi mesajlara ve bu mesajların hayata geçirilmiş şekli olan onun sünnetine ihtiyacı vardır. Çünkü İslam, Resûlullahı’ın şahsında açıklanmış ve hayata geçirilmiştir. Allah Rasûlü, bir taraftan Kur’an’ı tebliği etmiş, bir taraftan onu açıklamış ve uygulamaya koymuş, diğer taraftan da Kur’an’ın değinmediği konularda tamamlayıcı rol üstlenmiştir.

 

Bu gecede camilere gidilmeli, cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve nasihatler dinlenmeli, toplu dualar edilmelidir. Evlerde büyüklerin elleri öpülerek, küçüklere hediye verilerek, yoksul, yetim ve muhtaçlara da yardım edilerek sevindirilmeli, fakir fukara görüp gözetilmelidir.

Yine bu gece namazlar kılınmalı, Kur’an-ı Kerim okunmalı ve günahlara tevbe istiğfar edilmeli, Peygamberimiz (s.a.s.)’e bol salâvatı şerife getirilmeli, kendimiz için, ailemiz için, milletimizin mutluluğu ve devletimizin bekası için dualar edilmelidir.

Mevlid Kandili vesilesiyle yapılan faaliyetlerin Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in hatırasının ve örnekliğinin geniş halk kitleleri ölçeğinde taze tutulmasına katkısı inkâr edilemez. Ancak hayat ve uygulama dini olan İslam’ın kuru mevlid merasimlerine indirgenmemesi gerekir.

Bu itibarla Mevlid-i Nebi, aynı zamanda Müslümanlar için bir tefekkür ve muhasebe iklimidir. Sözler, fiiller, idealler ve sorumluluklar dairesinde bütün bir hayatın, rahmet Peygamberinin hayatı ve sünneti ekseninde muhasebeye tâbî tutulmasıdır.

Gönüllerdeki peygamber aşkını, hayata Peygamber ahlakı, kulluk sorumluluğu ve ümmet bilinci olarak taşımaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle muhterem Kayserili hemşerilerimin ve bütün müminlerin Mevlit Kandillerini tebrik eder, bu gecenin İslam Âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, ailelerimizin saadetine ve milletimizin huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

                                                                                                              Prof. Dr. Şahin GÜVEN

                                                                                                                        İl Müftüsü

MEVLİD KANDİLİ PROGRAMI

Konuşmacı

Cami Adı

Tarih

Saat

Prof. Dr. Şahin GÜVEN

 İl Müftüsü

Hunat Camii

08.11.2019

Akşam Namazı Sonrası

Yahya POLAT

Melikgazi İlçesi Müftüsü

Cami-i Kebir

08.11.2019

Akşam Namazı Sonrası

Turgut NALBANT

İl Vaizi

Organize Sanayi C.

08.11.2019

Akşam Namazı Sonrası

Ahmet LEBLEBİCİ

İl Vaizi

OSB.Fevzi Mercan C.

08.11.2019

Akşam Namazı Sonrası

Prof.Dr.Yavuz.FIRAT

Erc.Ünv.İlahiyat Fak.Öğrt.Üyesi

Üniversite Camii

08.11.2019

Akşam Namazı Sonrası