04.11.2019

HAFIZLIK FİNAL YARIŞMASI KAYSERİ’DE YAPILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur’an Kursu öğrencileri arasında düzenlenen Hafızlık Yarışması Erkekler Türkiye Finali, Kayseri İl Müftülüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ahmet İnci Camii’nde düzenlenen program Mimar Sinan Kuloğlu Cami İmam-Hatibi Mehmet Tanrıöver’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Yarışmanın Değerlendirme Komisyonu Başkanlığını Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Yaşar Çuhadar gerçekleştirdi.

Selamlama konuşmalarını yaparak programa katılan vatandaşlarımıza hitap eden Kayseri İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven:

Böylesine önemli bir yarışmanın Türkiye finalinin Kayseri’de yapılmasını tensip buyurmalarından dolayı, saygıdeğer Diyanet İşleri Başkanımıza ve bu işleri deruhte eden Eğitim Hizmetleri Genel Müdürümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımızın böylesine önemli faaliyetlerinden birisine ev sahipliği yapmaktan ve Kayserimizde sizleri misafir etmekten dolayı mutlu olduğumu ve Rabbimize hamd makamında olduğumuzu da belirtmek isterim.

Diyanet İşleri Başkanlığımız Kur’an’a hizmet yolunda, İslam’a hizmet yolunda birçok faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetlerden bir tanesi de ülkemizin dört bir tarafında bulunan Hafızlık Eğitim Merkezlerimiz ve Kur’an kurslarımızdır. Kayserimizde şu anda 16 tane yatılı Kur’an kursumuz ile hizmet vermekteyiz.

Kur’an kurslarımızda eğitim gören öğrencilerimize her türlü maddi ve manevi yardımı yapan hayırsever Kayseri halkına buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu öğrencilerimiz kolaylıkla yetişmiyor. Bu öğrencilerimizin bir de hocaları var. O hocalar gecelerini gündüzlerine katarak, gece gündüz demeden öğrencilerimizin Hafız-ı Kelam olmaları için gayret gösterdiler, çalıştılar, çabaladılar.

Bugün kim dereceye girerse girsin, kim birinci, ikinci veya üçüncü olursa olsun, öncelikle şunu bilelim ki bu öğrencilerimiz Türkiye genelinde yapılan yarışmaların sonucunda ilk 7’ye giren öğrencilerimizdir. Onun için bu öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Sonra bu öğrencilerimizin içerisinde de tabi ki her yarışmada olduğu gibi birinci, ikinci ve üçüncüler de seçilecek.

Kayserimizin bu türden organizasyonlara ev sahipliği yapması gerçekten bizleri onurlandırıyor. Ancak bunun ötesinde bir onur daha var. Bu öğrencilerimizin burada yarışmaya katılacağını ve Türkiye geneli erkek öğrenciler hafızlık finalinin burada olacağını biz ilan ettikten sonra hayırseverlerimizden, Belediye Başkanlarımızdan çeşitli hediyeler geldi. Onları da inşallah yarışma sonunda hediye olarak kendilerine takdim edeceğiz.

Yarışmamızın hayırlara vesile olmasını ve Kur’an’a hizmet yolunda, İslam’a hizmet yolunda yapılan bu türden programların artarak devam etmesini temenni ediyor. Hepinize saygılar sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç Peygamber Efendimizin (s.a.s.) “Ümmetimin en şereflileri Kur’an’ı taşıyan, Kur’an’ı hıfz etmiş, Kur’an hafızı olan kimselerdir.” Hadîs-i Şeri-îfini okuduktan sonra sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok yarışmalar yapılıyor. Pek çok etkinlikler düzenleniyor. Ama en hayırlı, en feyizli ve en bereketli bir yarışma için bu gün buradayız. Bu hayırlı, bereketli yarışma için atılan her adım, yapılan her masraf hayırlı ve bereketli adımlar ve harcamalar olarak görülmelidir.

Ev sahipliği sebebiyle Kayseri İl Müftümüze ve ekibine, velhasıl tüm Kayseri halkımıza teşekkürlerimi, minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum.

Biz 18 yaş altı hafızlarımız arasında bu yarışmayı düzenledik. Ama hafız kardeşlerimize baktığımız zaman 12-14 yaş arasında olduğunu görüyoruz. Cenab-ı Hakk özenen, arzu eden, gönlünün titreyen teliyle “Allah’ın bizim hanemize hafız nasip et” diye dua eden kardeşlerimizin dualarını müstecap eylesin. Ayaklı Kur’an olan bu kardeşlerimizin yaşayan Kur’an olmalarını nasip eylesin. Ülkemizin hafızlarına örnek, ahlakıyla, kemaliyle, duruşuyla, tavrıyla, okuyuşuyla, ibadetiyle, ilmiyle, ameliyle örnek olan hafızlar olabilmelerini Rabbim bu kardeşlerimize nasip ve müyesser eylesin.

Sözlerime son verirken de bu hafız kardeşlerimizin yetişmesinde emeği geçen bütün Kur’an kursu öğreticilerimizi, Kurslarımızın yöneticilerini, kurslarımızın hizmetinde bulunan hayırsever kardeşlerimizi, müftülüklerimizi ve müftülük personelimizi; velhasıl kimin ne emeği varsa her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Cenab-ı Hakk yapmış oldukları bu hizmetleri sebebiyle inşallah hem dünyalarını, hem de ukbalarını mamur eylesin. Mevla kardeşlerimize başarılar ihsan eylesin.”

Açılış konuşmalarının ardından Komisyon Başkanı tarafından yarışmanın genel kuralları hakkında bilgi verildikten sonra yarışmaya geçildi.

Kayserili vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yarışma yedi farklı ilden katılımla gerçekleşti. Hâdimü’l Kur’an olan öğrencilerin güzel sesleriyle okudukları Kur’an-ı Kerim, vatandaşları duygulandırdı.

Yarışma sonucunda, Kayseri Melikgazi Hisarcık Erkek Kur'an Kursu öğrencisi Selahaddin Benli birinci, Manisa Akhisar Hilaliye Erkek Kur'an Kursu öğrencisi İbrahim Mete Çoban ikinci, İstanbul Bahçelievler İmam-ı Müslim Camii Hacı Süleyman Kamadan Erkek Kur'an Kursu öğrencisi üçüncü oldu.

Yarışmada dereceye giren öğrencilere Türkiye Diyanet Vakfı tarafından birinciye 10, ikinciye 8, üçüncüye 6, geri kalan / diğer finalistlere 3, öğreticilere ise ilk üç dereceye giren öğrencilerin öğreticilerine 2, diğerlerine 1'er adet cumhuriyet altını hediye edildi.

Yoğun bir katılım ve coşkuyla geçen yarışma programına; Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, K.Kursu öğrencileri, yarışmacıların aileleri ve hocaları ile vatandaşlar katıldı.