02.08.2018

“ANNE-BABALAR, ÇOCUKLARIN İLK HOCALARIDIR!”

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, 03 Ağustos 2018 Cuma günü, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi’nin yaz Kur’an kursunun kapanış programına katılarak öğrencilere ve ailelerine hitap etti.

Yüce Allah’a hamd, Peygamber Efendimize (s.a.v.) salat ve selam getiren Sayın Güven, nüzulünden bugüne ve bugünden de kıyamete kadar Kerim Kitabımız Kur’an’ı, okuyan, okutan ve hayatlarında uygulayanlara selam ve hürmetlerini sunduktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlim Yayma Cemiyeti, Kayseri’de faaliyetlerine başladığında çocuklara ve gençlere yönelik pek çok program gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu programların belki de en neşelisi, en güzeli bu yaz kursları ve etkinlikleridir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.), bizlere şöyle bir müjde veriyor: ‘Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.’ Öyleyse bizler, çocuklarımızın Kur’an eğitimi, dinî ve değerler eğitimi için gayret içerisinde olmalıyız. Bu noktada çabalayan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Onların gayretleri vesilesiyle bu güzellikler ortaya çıkmaktadır. Çocuklarımız da buralara gelip bu eğitimleri alarak, geleceklerine dair en güzel eğitime sahip oluyorlar.”

Çocukların ilk ve en önemli eğitimini, doğdukları evlerinde yani anne ve babalarından aldıklarını ifade eden Sayın Güven, “Çocuklara, din ve ahlak eğitiminin ilk olarak verildiği yer, evlerdir. Anne ve babalara düşen en önemli görev, evlerinde çocuklarına ahlak ve edep eğitimi vermeleridir. Bunun için çok şeye gerek yok; anne-babalar ahlaklı yaşarlarsa, yalan söylemezlerse, dedikodu yapmazlarsa, çocuklarına kötü davranmayıp şiddet uygulamazlarsa çocuklar da eğitimlerini en güzel şekilde evlerinde almış olurlar. Bu, çok önemli bir husus. Çünkü anne-babalar, çocukların ilk hocalarıdır.

Şurası da önemlidir; anne-babalar, evlerinde özellikle sünnet ve nafile namaz kılmayı adet haline getirmelidir. Böylece çocuklar, evlerinde namaz kılındığını görmelidirler. Onların zihin dünyalarına namaz, ancak bu şekilde kazınabilir.” ifadelerini kullandı.

Sayın Güven, yaz Kur’an kurslarında; hem Kur’an-ı Kerim’in telaffuzunun hem de ahkâmının öğrenilmesiyle birlikte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) hayatını ve örnek ahlakının öğrenileceğini, bu öğrenimin sadece yaz aylarında olmayıp hayatın tamamında sürdürülmesi gerektiğini söyleyerek bu kurs ortamlarını hazırlayanlara, çocuklarını bu kurslara gönderen ailelere, çocukların eğitimi için çaba sarf eden erkek ve kadın öğreticilere ve özellikle de düzenli olarak buralara devam eden çocuklara teşekkür etti.

Ayrıca Sayın Güven, önümüzdeki eğitim-öğretim sezonu için okullarla irtibata geçerek, öğrencilerin, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” ve “Temel Dini Bilgiler” gibi derslerinin en az bir tanesinin camilerde işlenmesini sağlayacaklarının bilgisini verdi.

İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi’nin 5 hafta boyunca süren bu yaz Kur’an kursları kapanış programına, İl Müftüsü Sayın Güven ile birlikte kurs yöneticileri, kurs öğreticileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.