02.08.2018

“KUR’AN EĞİTİMİ YALNIZCA YAZ AYLARINA HAS DEĞİLDİR!”

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, 03 Ağustos 2018 Cuma günü, İlim Hikmet Kültür ve Dayanışma Vakfı'nın yaz kurslarının kapanış programına katılarak öğrencilere ve ailelerine hitap etti.

İlim Hikmet Kültür ve Dayanışma Vakfı'na böyle önemli ve örnek bir çalışma yaptıkları için hem veliler hem de kendi adına teşekkür eden Sayın Güven, Kayseri’de, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan cami ve Kur’an kurslarında 65 bin’e yakın öğrenci bulunduğunu, STK üyelerinin yaz kursları çalışmalarıyla bu sayının yaklaşık 100 bine ulaştığını belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“100 bin, büyük rakam. Ama şunu da bilelim ki Kayseri’de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağında öğrenim gören toplamda 300 bin öğrencimiz var. Bizim, İl Müftülüğü ve STK’lar olarak ulaşabildiğimiz rakam ise 100 bin. Daha yapacağımız çok iş var demektir bu. Üçte birlik bölümüne ulaştığımız öğrencilerin, diğer üçte ikilik bölümüne de ulaşmak durumundayız. TÜİK’in 2013’te Diyanet İşleri Başkanlığı adına yaptığı araştırmada şöyle bir netice çıkmıştı ortaya: Ülkemizde, insanlarımıza, dinî eğitimlerini nereden aldıkları sorulduğunda, yüzde 50’si yaz Kur’an kurslarından adlıklarını ifade ediyorlar. Ve hayatlarını, çocukluk evrelerinde gittikleri yaz Kur’an kurslarından aldıkları dinî eğitimle idame ettiriyorlar.

Buradan iki türlü sonuç çıkarabiliriz. Birincisi, yaz Kur’an kurslarına daha çok önem vermeliyiz ve insanlara öyle bir eğitim sunmalıyız ki buradan aldıkları, onlara ömür boyu rehberlik edebilsin. İkincisi ise kötü bir durum tabi; yaz Kur’an kursları çok kısa sürüyor. İnsanlarımızın,dinî eğitim açısından sadece yaz Kur’an kurslarıyla yetinmeleri, çok iç açıcı bir durum değil. Ancak bizler, camilerimiz, Kur’an kurslarımız ve son yıllarda Milli Eğitim Müdürlüklerinin yaz aylarında okulları, faydalanmamız için müftülüklerimizin ve STK’ların hizmetine vermeleriyle çalışmalarımızı daha da büyütmeye gayret ettik. Böylece yaz Kur’an kurslarını, eskiye oranla biraz daha düzenli bir hale getirdik.”

Yaz Kur’an kurslarında; hem Kur’an-ı Kerim’in telaffuzunun hem de ahkâmının öğrenilmesiyle birlikte Peygamber  Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) hayatını ve örnek ahlakının öğrenileceğini, bu öğrenimin sadece yaz aylarına has kılınmayıp hayatın tamamında sürdürülmesi gerektiğini söyleyerek bu kurs ortamlarını hazırlayanlara, çocuklarını bu kurslara gönderen ailelere, çocukların eğitimi için çaba sarf eden erkek ve kadın öğreticilere ve özellikle de düzenli olarak buralara devam eden çocuklara teşekkür etti.

5 hafta boyunca süren bu yaz Kur’an kursları kapanış programına, İl Müftüsü Sayın Güven ile birlikte kurs yöneticileri, kurs öğreticileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.