31.05.2018

GÖÇMEN SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILDI

28.05.2018 Pazartesi günü Kayseri’de yaşayan Suriyeli vatandaşların sağlık hizmetlerini geliştirmek üzere “Kayseri Hunat Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi”  hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Vali Kamçı, milletimiz ve devletimizin, inancımızın ve tarih boyunca üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun bir gereği olarak; hangi milletten olursa olsun, zor durumda kalmış insanlara sahip çıkmaya ve onlara destek olmaya devam edeceğini ifade ederek, “Bu bilinçle, Suriye’deki iç karışıklık neticesinde yerinden yurdundan olan ve her türlü yardıma muhtaç hale gelen yaklaşık 3 milyon 6 yüz bin Suriyeliye büyük bir konukseverlik ve cömertlikle kucak açan ülkemiz,  dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır ve bu sığınmacı kardeşlerimize her türlü maddi ve manevi desteği sağlamak için de hiçbir fedakârlıktan kaçınmamaktadır.” dedi.

Bu anlamda yapılan önemli çalışmalardan birinin de ülkemizde Suriyelilere verilen sağlık hizmetlerinin takip ve koordinasyonunu sağlayan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Göç Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca yapımlarına başlanan ve bugün de birinin açılışını gerçekleştirilen Göçmen Sağlığı Merkezi olduğunu ifade eden Vali Kamçı, bu projeler kapsamında göçmen nüfusunun yaşadığı yerler göz önüne alınmak sureti ile göçmen sağlığı merkezlerinin kurulması ve işletilmesi, böylelikle hem Suriyelilerin sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmaları, hem de ikinci-üçüncü basamak hastanelerin yükünün dengede tutulması hedeflendiğini belirtti.

Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise Türk milletinin şefkatli ellerini dünyanın her yerinde mazlum milletlere karşı uzattığını ifade ederek, “Bunun örnekleri tarihte çoktur, bugün de aynı şekilde devam ediyoruz. Avrupanın köhneleşmiş demokrasi anlayışına karşı bizler tüm dünyaya örnek davranışlar sergiliyoruz. Yaklaşık 3 buçuk milyon Suriyeli kardeşimizi 6 yıldan bu yana ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük devlet olmanın gereklerinden birini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Göç Sağlığı Daire Başkanı Kanuni Keklik de, belli illerde kapasite sorunu ortaya çıkması, sağlık hizmetlerinin verilmesinde tercüman desteğinin yetersiz kalması, göç olgusunda koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminden dolayı 2016 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından göçmen sağlığı merkezlerinin, Türkiye’deki aile uygulamasına benzer şekilde oluşturulmaya başlandığını dile getirerek, sağlık merkezinin Kayseri’ye hayırlı olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven tarafından yapılan dua sonrası Vali Kamçı ve protokol üyeleri sağlık merkezinin açılış kurdelesini kesti ve incelemelerde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Göç Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından, 2016 yılından bu yana Avrupa Birliği hibe fonları ile oluşturulan göçmen sağlığı merkezlerinin 152’ncisi olan Hunat Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezinin açılışına Vali Kamçı, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Göç Sağlığı Daire Başkanı Kanuni Keklik, 12. Hava Ulaştırma Hava Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile vatandaşlar katıldı.