31.03.2018

KAYSERİ’DEN YOLA ÇIKAN YARDIM TIRLARI KİLİS’TEN SURİYE’YE UĞURLANDI

Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, başta El-Bab, Azez, İdlib, Cerablus, Doğu Guta ve Halep olmak üzere sınır ötesinde bulunan mültecilere iletilmek amacıyla  “Halep’te İnsanlık Ölmesin” yardım kampanyası kapsamında “Yükümüz Kardeşlik” şiarıyla İl Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi tarafından hazırlanan 14 TIR un, gıda ve yatak yardım konvoyu 27.03.2018 Salı günü Kayseri’den dualarla Suriye’ye uğurlanmıştı.

Kayseri’den uğurlanan yardım malzemelerinin Kilis’te karşılanması ve Suriye’ye gönderilmesi için Kayseri’de görev yapan 49 din görevlisi, Sarız İlçe Müftümüz Bilal Dut’un başkanlığında Öncüpınar Sınır Kapısı’na giderek, yardım tırlarını Suriye’ye uğurladılar.

Tekbirler getirilerek kurban kesilen törende konuşan Sarız İlçe Müftümüz Bilal Dut, “İki yıldır yardım faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Şu ana kadar 349 TIR yardım mülteci kampındaki kardeşlerimize ulaştırıldı. Türkiye Diyanet Vakfı lojistik şubesinde yardımlar değerlendirilecek. Suriye giriş noktasında sınırdan, Kayserili hayırseverlere, iş dünyasına, bu özverili davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Onlara duaları borç biliyoruz. Duacıyız, dua edeceğiz. Mazlum ve mağdurların yanında olmaya devam edeceğiz. Yükümüz kardeşlik yükü, çok ağır ve sorumluluk gerektiren bir yük. Ama bu yükü taşımaktan onur duyuyoruz.”

“GÜNLÜK 15 BİN KİŞİLİK YEMEK ÜRETİYORUZ”

Diyanet Vakfı Kilis mülteci kamplarında bin 38 personelin çalıştığını açıklayan Sarız İlçe MüftümüzBilal Dut; “15 bin öğrencimize eğitim-öğretim veriliyor. Suriye içinde kalan kamplarda Türkiye’deki kurumların aynısı orada da yer alıyor. Azez, Cerablus’ta, Elbab bölgesinde, Afrin’de bu bölgelerde Diyanet İşleri Başkanlığı personelleri mevcut. Özgür Suriye Ordusu ile birlikte karşı tarafta da hizmetleri yürütmeye gayret ediyoruz. Diyanet Vakfı olarak biz de 10 bin kişilik günlük yemek üretimini gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

“KAMPLAR İÇERİSİNDE 20 BİN KİŞİ YAŞIYOR”

Mültecilerin ortalama 3 metrekare baraka evlerde yaşadıklarını belirten Bilal Dut,“ Kamp içerisinde 3 camimiz yer almakta. Bu camilerde Diyanet personelleri görev yapıyor. Kampta yaşayan insanlar camilerimizde ibadet ediyorlar. Kur’an kurslarımız var. Kamp içerisinde Okullar ve Hastane var. 20 bin kişi yaşıyor. Okullarda eğitimciler hem Türkçe hem Arapça eğitim veriyorlar. Türk öğretmenler ve Suriyeli öğretmenler ders veriyor. Kamptaki insanların çoğu şehit ailelerinden oluşuyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Diyanet Vakfının Kilis Lojistik tesislerinin yardımseverlerin katkıları ile oluşturulduğunu ve bu oluşumun devam ettiğini söyleyen Kilis Müftü Yardımcısı Mehmet Çoban ise şunları söyledi:

“Lojistik merkezinde 15 gün içerisinde yemek üretimini günlük 15 binden 50 bin kişiliğe çıkartacağız. Ayrıca her gün 100 bin kişilik ekmek üretilecek. Elbette hayırseverlerimize çok iş düşüyor. Mutfağın çalıştırılması, 50 bin kişilik yemek üretmek kolay iş değil. Devamlı baklagillere, sıvı yağ, deterjanlara ihtiyaç var. Günlük 100 bin ekmek üretimi için 10 ton una ihtiyaç var. Kayseri bu konuda hayırseverlikte bir numara katkı sağlıyor, teşekkür ederiz. Bu destekler olmaz ise bu işleri bizler organize edemeyiz. Suriyeli mazlum insanlara kol kanat olmak için çalışıyoruz. Buna en büyük katkı Kayserili hayırseverlerden geliyor.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Burseya dağının Zeytin Dalı cephesinin başlangıç noktası olduğunu belirten Mehmet Çoban; “Fetih sureleri ve dualarımız hiç eksik olmadı. Yoğun bir bombardıman sesi Kilis’i inletiyordu. Korkmadık, yıkılmadık çok şükür. Her top atıldığında, uçaklarımızın bombaladığı

anda biz de dualarımızla eşlik ediyorduk. Çok şükür operasyon Afrin tarafında tamamlandı, problem yaşanmadı.” dedi.

Konuşmaların ardından konvoy, sınır ötesine ulaştırılmak üzere dualarla Öncüpınar Gümrük Kapısı'na gönderildi. Kamp gezisinin ardından heyet Sahabe türbelerini ziyaret etti. Heyet daha sonra Kayseri’ye dönmek üzere yola çıktı.