07.03.2018

“BÜTÜN VATANDAŞLAR İÇİN EMEK, EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞIDIR”

Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında gerçekleştirilen protokol çerçevesinde, SGK Kayseri İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi “KİDEP” kapsamında 06.03.2018 Salı günü saat 10.00’da SGK Kayseri İl Müdürlüğü konferans salonunda din görevlilerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Toplantı, Kocasinan İlçe Müftülüğüne bağlı Akşemsettin Camii Müezzin Kayyımı Lokman Yakut tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 

Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasgül ve İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven’in açılış konuşmaları ile başlayan toplantı, SGK Pirimler Daire Başkanı Nedim Can’ın konuşmaları ile devam etti. Daha sonra da Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hadi Sağlam tarafından “İslam ve Sosyal Güvenlik” konulu sunumun ardından soru-cevap kısmına geçilerek program tamamlandı.

 

SGK Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasgül konuşmasında özetle “SGK sisteminin devam etmesi için pirim toplanması gerekiyor. Bizler prim toplamazsak insanlara emeklilik ve sağlık hizmetleri gibi hizmetleri veremeyiz. Bu anlamda insanları pirim ödemeleri için teşvik etmeliyiz. Bu noktada siz değerli din görevlilerimizin desteği ve yardımları bizler için çok önemlidir.” dedi.

 

İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, “Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında gerçekleştirilen protokol çerçevesinde ‘Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi’ne bizlerin katkılarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen bu programa hepiniz hoş geldiniz.” diye söze başladı ve “Bizler, toplumun kanaat önderleri olarak insanların bizlere güveninin gereği olarak; toplumumuzun, insanımızın ve bireylerimizin menfaati ve faydasına olan her meşru ve makbul olan işe destekçi olmalıyız, öncü olmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

SGK Pirimler Daire Başkanı Nedim Can,“Kayıt dışı istihdam, ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Hem işçilerimizi, hem işverenlerimizi, hem de Sosyal Güvenli Kurumu’nu etkileyen bir olaydır. Sizler kanaat önderleri olarak işçisinden işverenine, fakirinden zenginine toplumun her kesimi ile irtibatı olan önderlersiniz. Sizlerin desteği bizim için çok önem arz etmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hadi Sağlam, “Sosyal güvenlik bir hukuk dalı olmaktan çok bir sistemdir. Bu sistem primli/primsiz veya karma rejimlerden oluşabilir. Bu araçlar günümüzde sosyal sigortalar, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler şeklinde ortaya çıkmıştır. Sosyal sigortalar yani primli sistem, ilgilinin, yardım görecek olanın maddî katkısıyla işlerken, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler ilgilinin herhangi bir katkısı bulunmaksızın kısmen ya da tamamen devlet bütçesinden ya da toplumdaki gönüllü kuruluşlardan sağlanır.

 

“SOSYAL GÜVENLİK, BİR DEVLETİN ÇAĞDAŞLIK VE GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ GÖSTEREN EN ÖNEMLİ KRİTERDİR”

 

Günümüzde hemen her devletin ilerlemiş veya geri kalmışlık yargısı, o devletin sosyal güvenliğe ayırdığı payla ölçülmektedir. Sosyal güvenlik fonlarını sağlam zeminlere oturtan toplumlar, ileri toplumlar olabilmişlerdir. Devletin halkını sosyal güvenlik hakkında bilinçlendirmesi bir devlet görevi, vatandaşlarında bu bilinçle duyarlı olması vatandaşlık görevidir. Sosyal güvenlik, genellikle ölçülebilen rizikolara teminat verir. Bu nedenle aktüeryal dengelerin kurulması ve risk ölçülmesi için sigortalılar topluluğunun belli bir sayıya ulaşması gerekir. Sosyal güvenlik ağını bankalardan öncelikli bir kurum haline getirmek, muasır medeniyeti yakalamak için kaçınılmaz bir hedeftir. Türkiye’de tüm riskler sosyal güvenlik sisteminin koruması altındadır.

 

 “TÜRKİYE’DE TÜM RİSKLER SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN

KORUMASI ALTINDADIR”

 

Emeğin karşılaştığı tehlikeler vardır. Bu tehlikelere karşı emeğin sigortalanması modern toplumların vazgeçilmez ilkesidir. Emek sömürüsü haksız kazançtır. Kişinin çalışma imkânı olmadığı zamanda gelirinin kesilmesi bir tehlikedir. Bunun için işveren tarafından satın alınan emeğin, buna ilaveten çalışamayacak dönemdeki teminatının da verilmesi gerekmektedir. Bu bir insan hakkıdır. Bu sorumluluk, hakkaniyet ölçüsüne göre yerine getirilmediği taktirde iki taraftan biri haksız kazanç elde etmiş olur. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dâhil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır.  Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ‘İşçiye hakkını, alın teri kurumadan önce verin.’  buyurmaktadır. Dinimiz bireycilikten çok hakların korunması için bir araya gelmeyi öngörür. Sorumlumuza verilen bir görevi yapmamak dolaylı olarak milyonlarca insanın kul hakkına girmek olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Düzenlenen programa, İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, SGK Pirimler Daire Başkanı Nedim Can, SGK Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasagül, Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hadi Sağlam, İl Müftü Yardımcıları Atıf Akşit, Fatma Feyza Güner ve Din Görevlileri katıldı.