27.07.2018

“HZ. PEYGAMBER'İN MANEVİ VARİSLERİ OLABİLMEK”

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, 27 Temmuz 2018 Cuma günü, Felahiye İlçesinde inşa edilecek olan Merkez Camii’nin temel atma törenine katıldı.

Temel atma töreninden önce Felahiye Merkez Kale Camii’nde vaaz verip hutbe irad eden ve Cuma namazını kıldıran Sayın Güven, Cuma vaazında hadis ilmi literatüründe“Cibril Hadisi” ismiyle meşhur olan uzunca hadis-i şerifi esas alarak konuştu.

Cebrail (aleyhisselam)’ın, Rasulullah (s.a.v.)’ın mescitte sahabesi ile oturup sohbet ettiği bir gün insan suretinde gelerek, dizlerini Efendimizin dizlerine bitiştirerek diyalog şeklinde geçen hadiste, iman esaslarının anlatıldığı bölümün, “Allah’a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, hayır ve şerriyle kadere inanmak” şeklinde olduğunu ifade ettikten sonra “peygamberlere iman”ın üzerinde özellikle duran Sayın Güven, şunları söyledi:

“Peygamberlere iman etmek ne demektir? Peygamberler, Yüce Allah’tan aldıkları vahiyleri bizlere ulaştırır. Ama bu yetmez; aynı zamanda onları yaşarlar. Onların görevi, İslam’ı, Müslümanlığı çevrelerindeki insanlara anlatmaktır. Bugün için müftülerimiz, vaizlerimiz, imamlarımız, müezzinlerimiz, kısaca bütün din görevlilerimiz, Peygamberimizin görevini yerine getiriyorlar bir anlamda. Yani bizler, Peygamber Efendimizin manevi varisleri olmalıyız. Öyleyse dini temsil etme görevinde olan bütün insanlar, O’nun manevi varisleri olduklarını iyi bilmek durumundadırlar.

Efendimiz nasıl yaşadıysa biz de öyle yaşamakla yükümlüyüz. İmam, sadece camide namaz kıldıran kimse değildir. Müftü, sadece kürsüde vaaz veren, konuşma yapan kimse değildir. Bunlarla birlikte, halka örnek olunmalıdır. Yaptığımız işler, halkımızın dinini, imanını artırıcı yönde olmalıdır. Mahallelinin hal-hatırı sorulmalı, hasta olanları ziyaret edilmeli, ihtiyaç sahibi olanların ihtiyaçları giderilmeli, çocuklara, gençlere Kur’an-ı Kerim öğretilmeli, edep, ahlak, terbiye vb. erdemli davranışlar benimsetilmelidir. Bunlar ve daha fazlası, bizim görevlerimiz arasındadır. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.), böyle yapmıştır.”

“KUR’AN, SADECE ÖLÜLERİN ARKASINDAN OKUNMAK İÇİN GÖNDERİLMEDİ!”

“Allah’ın gönderdiği kitaplara, vahiylere iman etmek demek, onları öğrenmek ve yaşamak demektir” diyen Sayın Güven, kitaplara iman konusuyla ilgili de şu noktalara temas etti:

“Bizler, mü’minler olarak Kur’an’ı öğrenmeli ve yaşamalıyız. Kur’an, Yüce Allah’ın bizlere gönderdiği ilahi kitaptır. Neden gönderdi bu kitabı bize peki? Onu okuyalım, anlayalım ve yaşayalım diye. Bu kitap, ahiret kitabı değildir. Sadece ölülere okunmak için gönderilmedi. Bu dünyada onun bizden istediği hayatı yaşayalım diye gönderildi. Şu halde Kur’an-ı Kerim’i öğreneceğiz, okuyacağız ve onun emir ve yasaklarına göre yaşayacağız. Müslümanlığımızın gereği budur.”

Bütün Müslümanların, her an ölecekmiş gibi salih amel işlemeleri ve kendilerine çeki-düzen vermeleri gerektiğini belirten Sayın Güven, “Ölüm, genç, yaşlı dinlemiyor. Hiçbirimizölümü sevmeyiz. Ölüme hazırlıklı olmayanlar, ölümden korkarlar. Ama korkunun ecele faydası yok, bunu biliyoruz. Yüce Allah’ın emirlerine uyar, yasaklarından da sakınırsak huzurlu bir hayat yaşamış oluruz. Ölüm de ne zaman gelirse gelsin, ne haldeyken kapımızı çalarsa çalsın, ona hazırlıklı oluruz elhamdülillah.” dedi.

“ALLAH’A, İHSAN BOYUTUNDA KULLUK ETMELİYİZ!”

Daha sonra hadisin, Peygamberimizin “İslam nedir?” sorusunu cevapladığı diğer bölümünden söz açan Sayın Güven, İslâm’ın, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Efendimiz Muhammed (a.s.)’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehadet  etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekâtı (tastamam) vermek, Ramazan orucunu (eksiksiz) tutmak, yoluna güç yetirebilinirse Kâbe’yi ziyâret (hac) etmek olduğunu söyledi. Son olarak “ihsan”ın da Allah’a,kendisini görüyormuşçasına kulluk etmek manasına geldiğini anlatan Sayın Güven, biz göremesek de O’nun bizi gördüğünü, buna göre hayatımızı şekillendirmemiz gerektiğini hatırlatarak sözlerini tamamladı.

Cuma namazı sonrasında Felahiye Merkez Camii temel atma törenine geçen Sayın Güven, burada dua etti ve caminin Felahiye ilçesi için hayırlara vesile olmasını diledi.

Cami temel atma törenine, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ile birlikte Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Felahiye İlçe Müftüsü Yusuf Anık, Felahiye Belediye Başkanı Vural Coşkun, din görevlileri ve Felahiye halkı katıldı.