26.07.2018

KAYSERİ’DEN İLK HAC KAFİLESİ YOLA ÇIKTI

Kayseri’nin ilk Hac kafilesi, 25 Temmuz 2018 Çarşamba gecesini 26 Temmuz 2018 Perşembeye bağlayan gece, Ahmet İnci Camii önünden İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven’in konuşma yapması ve Bünyan İlçe Müftüsü Mahmut Taşyapan’ın dua etmesiyle birlikte uğurlandı.

336 kişilik ilk iki hac kafilesini uğurlama programı, Ahmet İnci Camii İmam-Hatibi Hüsrev Çakmak’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftülüğü Hac ve Umre Müdürü Ali Yıldız’ın takdim konuşması ile başladı.

Bu yıl Türkiye’den toplamda 80 bin kişinin hacca gideceğini, bu sayının 1636’sının Kayseri’den olacağını ve şu an gidecek iki kafilenin, bir değişiklik olmazsa 07 Eylül 2018 Cuma günü Kayseri’ye döneceklerini belirterek konuşmasına başlayan Sayın Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıymetli Hacı adayları,

Sizlere birkaç hususu hatırlatmak istiyorum. Oraya ibadet için gidiyorsunuz. Bundan dolayı gittiğinizde kendinizi alışverişe kaptırmayın. Manevi alışveriş, manevi ticaret için gidiyorsunuz; maddi ticaret için değil. Oralardan maddi olarak getireceğiniz şeyler, yalnızca hurma ve zemzem olsun. Onların haricinde hediyelik olarak alacağınız şeyleri buralardan daha kolayca ve daha kaliteli olarak alabilirsiniz. Alışverişe kendinizi kaptırdığınızda, ibadetlerinizi yerine getirme noktasında sorun yaşayabiliyorsunuz. Bir vakit namazınızı Kâbe’de, Mescid-i Nebevî’de kılmadığınızda kayıpta olursunuz.

Orada aslolan ibadet etmektir. Şimdi sizler, erken gidiyorsunuz. Kendinizi fazla yormamak ve hasta olanlarınız da kendilerine dikkat etmek şartıyla birkaç günde bir umre yapabilirsiniz. Ama en çok yapacağınız ibadet, tavaf olmalı. Namaz kılabilirsiniz, Kur’an-ı Kerim okuyabilirsiniz, oturup Kâbe-i Muazzama’yı seyredebilirsiniz, dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanları seyredebilirsiniz; bunların hepsi ibadettir elbette. Ancak şunu bilin ki namazı burada da kılabilirsiniz, Kur’an’ı burada da okuyabilirsiniz ama tavafı, Kâbe dışında hiçbir yerde yapamazsınız. Öyleyse tavaf ibadetine fazlasıyla önem vermelisiniz.”

“DUALARINIZ ÇOK ÖNEMLİ. BİZLERE DUA EDİN!”

Oralara gidip de dönememek, dönüp de buradakileri bulamamak durumu hâsıl olabileceğinden ötürü, gitmeden önce herkesle helalleşilmesi gerektiğini hatırlatan Sayın Güven, sözlerine şöyle devam etti:

“Kıymetli Hacı adaylarımız,

Çocuklarınızdan aile içinde huzursuzluk yaşayanlar varsa, namaz kılmayanlar vb. varsa onlar için dua edin. Sizlerin duaları çok önemli. Bizler için de dua edin. Biliyorsunuz ki hac yolculuğuna çıkanlardan herkes dua ister. Neden? Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sünnetidir bu. Kendisi gidemediği halde umreye giden Hz. Ömer’e (r.a.) Efendimiz, ‘Ya Ömer, gittiğin zaman bana da dua eder misin?’ demiştir. Peygamberimiz bile dua istemişse bizlerin daha çok istemesi gerekir. Onun için sizlerden dua istiyoruz.”

Hacı adaylarına, oralardan yenilenerek, taptaze umutlara bezenerek ve imanla donanarak dönmelerini tavsiye eden Sayın Güven, ayrıca onlardan sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunarak şimdiden ibadetlerinin kabul olmasını Yüce Mevla'dan temenni etti ve sözü, dua etmesi için Bünyan İlçe Müftüsü Sayın Taşyapan’a bıraktı.

Konuşma ve duanın ardından iki hac kafilesi, ilkin havaalanına ve oradan da işlemlerinin sonrasında Medine'ye gitmek üzere uğurlandılar.

İki gruptan oluşan ilk kafilenin hacı adaylarına, İl Müftü Yardımcısı Mehmet İzci ve Kocasinan İlçe Müftüsü Yahya Çankaya kafile başkanlığı yapacak, 8 erkek din görevlisi ve 2 kadın irşad görevlisi de rehberlik ve refakat edecek.

Uğurlama programına İl Müftüsü Sayın Güven’in yanı sıra, Talas İlçe Müftüsü Esat Yapıcı, Bünyan İlçe Müftüsü Mahmut Taşyapan, İl Müftülüğü personeli, hacı adayları ve aileleri katıldı.