26.06.2018

“MESLEĞE HAZIRLIK EĞİTİM SEMİNERİ” KAYSERİ’DE BAŞLADI

İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, 26 Haziran 2018 Salı günü, 4/B Sözleşmeli Kur’an Kursu öğreticileri için düzenlenen “Mesleğe Hazırlık Eğitim Semineri”nin açılışında konuştu.

Program, Hunat Camii İmam-Hatibi Metin Yalçın’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sonrasında açılış konuşması için kürsüye gelen Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat, seminerin hayırlara vesile olmasını temenni edip Kur’an kursu öğreticiliği adaylarına başarılar diledi. İl Müftü Yardımcısı Fatma Feyza Güner de seminer hakkında bilgiler vererek adayları aydınlattı.

Bir ay sürecek olan seminere iştirak eden 4/B Sözleşmeli Kur’an Kursu öğreticilerine hitap eden Sayın Güven, insanlarla kaim olan kurumların, insanların kalite durumuna göre değer kazanacağını, yine o insanların kalitesizlik durumuna göre de değer kaybedeceğini ifade ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kur’an kurslarımız, farklı hizmet alanlarından oluşmaktadır. Bunlardan birinci ve en önemlisi, erkek ve kız hafızlık eğitimi veren yatılı Kur’an kurslarıdır. Kayseri’de, ilçelerle birlikte 16 tane yatılı Kur’an kursumuz var. Buralarda, yaklaşık 1500 civarında öğrencimiz eğitim görmektedir. Bu yıl itibariyle kurslarımıza, 300 kadar proje İmam-Hatip ortaokullarının öğrencileri de alınmaya başlandı. Ortaokullarda işlenen proje kapsamında epey bir mesafe kat ettik elhamdülillah. Kayserimiz de bu noktada önce şehirlerimizdendir.

Ortaokulu bitirip de liseyi dışarıdan okuyan ve kurslarımıza devam eden kız ve erkek öğrencilerimiz olduğu gibi, liseden sonra kurslarımıza devam etmek isteyenler için de mevcut kurslarımız var. Bir de ilk kez Kayseri’de açılmış olan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin, üniversite okurken devam edebilecekleri hafızlık eğitimi veren yatılı Kur’an kursumuz var.

04-06 yaş aralığındaki çocuklarımız için açtığımız Kur’an kurslarımızı özellikle önemsiyoruz. Göreve geldiğimde birkaç tane Kur’an kursumuzda 04-06 yaş grubuna yönelik çalışma olduğunu görünce, imkânı olan bütün Kur’an kurslarımızda bu çalışmanın başlatılmasının gereğine inandım. Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması icap etmişti; çocukların lavabosundan oyun odasına kadar yeni bir dizayn gerekiyordu.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı içerisinde,04-06 yaş grubunda 5112 öğrencimiz vardı.

“SÖZLERİMİZ AMELLERİMİZLE BÜTÜNLEŞMELİ!”

Kursiyerlere, bilgi aktarıcısı olmadıklarını, olmamaları gerektiğini özellikle hatırlatan ve bunun çok önemli bir nokta olduğunu söyleyen Sayın Güven, aynı zamanda, yalnızca Kur’an-ı Kerim’in telaffuzunu öğreten kişiler de olmadıklarını belirterek şu noktalara vurgu yaptı:

“Sizler, Kur’an’ın ruhunu ve ahlakını öğretmelisiniz. Kur’an’ın ahlakının ve ahkâmının öğretilmesi için sizlere ve bizlere bu imkânlar sunuluyor. Bunun için de öncelikle öğreteceklerimizi, kendimiz bilmeliyiz. Bilmek de yetmez; herkesten önce kendimiz tatbik etmeliyiz bu bildiklerimizi. İslam’ın ahlakına sahip olmayan bir öğretici, kimseye bir şey veremez.

Sizler, öğreteceğiniz şeylerden çok, yaşantınızla, hal ve hareketlerinizle dininizi temsil edeceksiniz. Sözlerden daha çok yaşantı etki eder. Evet, sözde sihir etkisi vardır, bu doğru. Ancak söz, eylemle, amelle bütünleşmediği müddetçe karşıdakinde kalıcı etki bırakmaz. Dört yaşındaki çocuk da, yetmiş yaşındaki nine de sizin söylemlerinize değil, eylemlerinize bakacak. Nasıl tavır takındığınıza, nasıl konuştuğunuza, bir sorun karşısındaki davranışınıza bakacaklar. Çocuklarımız, genç kızlarımız size göre kendilerini şekillendireceklerdir.”

“BÜTÜN VARLIĞIMIZLA KENDİMİZİ, YAPTIĞIMIZ İŞE VERMELİYİZ!”

Bir toplumun, bir ülkenin kurtulması isteniyorsa işe eğitimden başlanılması gerektiği hakikatine dikkat çeken Sayın Güven, bu konu çerçevesinde şu sözlerine yer verdi:

“Sizler, sadece Kur’an-ı Kerim öğretmemelisiniz; bulunduğunuz mahallenin, köyün, kasabanın önemli bir insanı olmalısınız. İnsanları, yaptığınız sohbetlerle kötülüklerden arındırmalısınız. Unutmamalıyız ki sahabe, sohbetlerle yetişti. Ama bu, kuru kuru bir sohbet değildi. Allah Rasulü (sallallahu aleyhi ve sellem), sahabesine öğrettiklerini bizzat kendisi yaşıyordu ve onlar da öğrendiklerini hemen hayata uyarlıyordu. Bundan dolayı insanlara İslam’ı anlatmakla birlikte, onlara örnek olacaksınız.

‘Ben artık hoca hanım oldum’ moduna girerek öğrenmeyi bırakmamalısınız. Bir taraftan alan, diğer taraftan veren olmalısınız. Hayat boyu ilim öğrenmeye devam etmelisiniz. Peygamber Efendimiz (aleyhisselam), ‘Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz’ buyuruyor.

Kendinizi devamlı geliştiren olmalısınız. İnsan, yaptığı işi, en iyi yapan olmalıdır. Rasulullah (s.a.v), ‘Allah, sizlerden birisi bir iş yaptığı zaman, onu en güzel şekilde yapmasını sever’ buyurmaktadır. Yüce Allah’ın bizi sevmesinin yollarından birisi de yaptığımız işi güzel yapmamızdır. Bütün varlığımızla kendimizi, yaptığımız işe vermeliyiz. Ucundan tutarak değil, tüm benliğimizle sahiplenerek yapmalıyız. İşte o zaman başarılı oluruz. Bundan dolayı ‘İşimizi daha güzel nasıl yapabiliriz?’ diye devamlı düşünmeliyiz.”

Daha sonra Sayın Güven, kursiyerler tarafından kendisine yöneltilen sorulara cevaplar vererek konuşmasını sonlandırdı.

Programa, İl Müftümüz Sayın Güven’in yanı sıra, İl Müftü Yardımcısı Fatma Feyza Güner, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat ve 4/B Sözleşmeli Kur’an Kursu öğreticileri katıldı.