26.06.2018

“HAC, BİR SABIR YOLCULUĞUDUR!”

İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven, 26 Haziran 2018 Salı günü, Melikgazi Belediyesi konferans salonunda, 2018 yılı Hac ibadetini ifa edecek hacı adayları için organize edilen hac seminerinde konuştu.

Seminere, Melikgazi ilçesinden hacca gitmeye hak kazanan 270 hacı adayı katıldı.

İl Müftümüz Sayın Güven, “Haccın Hikmeti ve Hacdaki Sembollerin Anlamı” başlığını taşıyan konuşmasının başında, hac kuralarının sonuçlarından yüzleri gülerek nasiplenen hacı adaylarının, bu durumdan dolayı Yüce Mevla’ya çok şükretmelerini söyledikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, dünyanın neresinde olursak olalım, hacca gitmeyi, kendimize büyük bir görev olarak addeden insanlarız. Hatta bir kısmımıza, ekonomik ve sağlık yönünden farz olmamasına rağmen mutlaka gitmek isteriz. Çünkü her Müslümanın gönlünde, hacca gitmek gibi güzel bir duygu vardır.

Kayseri’den, Temmuz’un 26’sında ilk hacı kafilesini göndereceğiz inşallah. Bu yolculuğa çıkmadan önce, birtakım hazırlıklar yapmak zorundayız. Özellikle de kendimizi manen oraya hazırlamamız gerekiyor.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şehit yakınları ve gazilerimiz kuraya tabi olmadan hacca gidebilecekler. Bu yıl, Kayserimizden 20’ye yakın şehit yakını ya da gazimiz hacca gidecek inşallah.”

“ÜZERİNDE BULUNDUĞUMUZ ŞEY, ZORLU VE MEŞAKKATLİ BİR YOLCULUK…”

Sayın Güven, hacı adaylarına, bu kutlu yolculuğa çıkmadan önce iki hususu önemle hatırlatmayı gerekli gördüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Bu yolculuk, bir sabır yolculuğudur. Her şeyimizle birlikte sabredeceğiz, sabır imtihanından geçeceğiz. Özellikle de topluca yapılan ibadetlerde ve işlerde herkesin birbirine tahammül etmesi gerekmektedir. Kafile içerisinde yaşlılar olacak, belki engellilerimiz bulunacak; onlara göre hareket etmek durumundayız. Diğer kardeşlerimiz, onlara tahammül göstermelidirler. Bu tahammül, kendilerine sevap olarak yazılacaktır inşallah.

İkinci olarak, yine topluca yapılacak ibadetlerde ve işlerde, din görevlilerimiz ve kafile başkanlarına tabi olmalısınız. Onların yönlendirmelerine göre hareket etmelisiniz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem), dua ederken, ‘Ya Rabbi! Bana, haccımı ve hac yolculuğumu kolaylaştır’ diye yalvarmış ise demek ki bizler de o kolaylığı, Yüce Mevla’mızdan istememiz gerekiyor. Çünkü üzerinde bulunduğumuz şey, zorlu ve meşakkatli bir yolculuktur.”

Kafile içerisinde bulunan genç hacı adaylarının, ihtiyar ve zaman zaman yardıma ihtiyaç duyulan hacı adaylarına yardım etmelerini tavsiye eden ve bu yardımları vesilesiyle çok sevap kazanacaklarını hatırlatan Sayın Güven, haccın anlam ve önemi, hacdaki sembollerin (şeair) ne anlama geldikleri hususunda açıklamalar yaptıktan sonra kendisine sorulan sorulara cevaplar vererek konuşmasını tamamladı.

Seminer programında, ayrıca İl Müftü Yardımcısı Mehmet İzci, “Yolculuğa Çıkmadan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık” başlıklı; İl Müftülüğü Şube Müdürü Şaban Çakır, “Ana Hatlarıyla Hac ve Umre Menasiki” başlıklı ve Dr. Levent Tundar da “Temel Sağlık Bilgileri” başlıklı birer sunum yaptılar.

Programında sonunda, İl Müftülüğümüz tarafından hacı adaylarına meyve suyu ve kek ikram edildi.