25.04.2017

“BİZLER, EFENDİMİZİN ÖRNEKLİĞİNE TALİBİZ!”

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, “Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri münasebetiyle 24.04.2017 Pazartesi günü, Tokat ilinin Reşadiye ilçesinde bir konferans verdi. Konferansa, Reşadiye Belediye Başkanı Cemil Kılıç, Reşadiye İlçe Müftüsü Necmettin Saydan, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sayın Güven, sözlerinin başında, içinde bulunduğumuz mübarek ay olan Receb ayının hayırlar getirmesini ve Şaban ayından sonra haliyle sağlık ve afiyet içerisinde Ramazan ayına kavuşmamızı niyaz ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıymetli kardeşlerim!

Allah Teâlâ, hayat ve hidayet rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’de Ahzab Sûresinin 21. ayet-i kerimesinde mealen şöyle buyuruyor: ‘And olsun ki Allah’ın Rasulünde sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır.’ Bizler, bu örnekliğe talibiz. Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini yapmaktaki amacımız da bu örnekliği önce kendi hayatımızda yaşanır hale getirmek, sonra da bütün bir insanlığa yaymaktır.

“DİNİMİZİ, SAHİH KAYNAKLARDAN ÖĞRENMELİYİZ!”

Anadolu topraklarında yaşayan her birimiz; Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Avşar, Pomak gibi farklı dil ve ırklardan olsak da aynı Allah’a inanıyoruz, aynı Peygamberin ümmetiyiz, aynı kıbleye yönelerek namaz kılıyoruz; kısaca aynı dinin mensuplarıyız. Bizler, dinimize sarıldığımız müddetçe, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem’in yolundan gittiğimiz sürece hiçbir kimse bize zarar veremez, karşı duramaz.

Yaşadığımız türlü sorun ve sıkıntıları gidermek için yapmamız gerekenlerin başında, dinimizi, sahih/dosdoğru kaynaklardan öğrenmek gelir. İslam’ı, Allah Teâlâ’nın bize rahmet kaynağı olarak gönderdiği Kur’an’dan ve Peygamberimizin hayatından, hadislerinden öğreneceğiz. Hatırlarsanız Veda Haccında irad ettiği Veda Hutbesinde Efendimiz: ‘Size iki emanet bırakıyorum. Eğer bunlara sımsıkı sarılırsanız asla yanlış yola sapmazsınız; bunlar, Allah’ın kitabı Kur’an ve benim Sünnetimdir’ diye buyuruyordu.”

Peygamber Efendimizi her alanda örnek almamız gerektiği hakikatinden yola çıkarak konuşmasına devam eden Sayın Güven, şunları kaydetti:

“ÇOCUKLARIMIZDAN İSTEDİKLERİMİZİ, ÖNCELİKLE BİZ YAPMALIYIZ!”

“Efendimiz, bir baba olarak bütün babalara örnektir, bir eş olarak bütün eşlere örnektir, bir devlet başkanı olarak bütün yöneticilere örnektir, bir ordu komutanı olarak bütün komutanlara örnektir, bir komşu olarak bütün komşulara örnektir. Bu örnekliklerin nasıl olacağını bilmemiz ve yerine getirebilmemiz için Peygamberimizi tanımamız, O’nun eşsiz hayatını çok iyi öğrenmemiz gerekir. O’nu ve O’nun hayatını anlatan kitaplar okumalıyız. Bu okuyup öğrenme işini yalnızca çocuklarımıza bırakmamalıyız. Büyükler de okumalı, anne babalar da evlatlarıyla oturup kitap okumalıdırlar. Bizler, bazen kendimizi unutuyoruz. Çocuklarımızın bir iyiliği, güzelliği yapmalarını isterken, kendimizle ilgili bir iyilik ve güzellik oluşturma yoluna gitmeyi, aklımızdan asla geçirmeyiz. Sanki bizim ihtiyacımız yokmuş gibi. Çocuklar, anne babalarını örnek aldıkları için, kitap okuma noktasında da anne babalara büyük görevler düşüyor.”

Sayın Güven, Müslüman ailelerde eşlerin birbirlerine ve özellikle de çocuklarına karşı olan münasebetlerinde güvenin ve huzurun olması gereken şekliyle ilgili olarak da bilgiler verdikten sonra, yalanın, kandırmacanın, aldatmanın ne kadar büyük bir toplumsal afet ve kötülük olduğu; söylenen yalanın, sadece söyleyenini etkilemeyip zincirleme olarak ucunun herkese dokunacağı hususuna özellikle değindi.

Peygamberimizin ahlakıyla ahlaklandığımız zaman huzurun ve güvenin tüm insanlar arasında hâkim olacağını, kötülüklerin ve şer güçlerin kötülüklerinden emin olunacağını ifade eden Sayın Güven, misafirperverliklerinden dolayı Reşadiyelilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.