20.05.2016

BERAT KANDİLİ MESAJI

21 Mayıs 2016 Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece (Kameri aylardan Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece) mübarek Berat gecesidir.

Berat sözü “Berâet” kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmak anlamına gelir. Buna göre “ Berat Gecesi “ günahlardan kurtuluş gecesi demektir. Bu gecenin Müslümanlar tarafından saygı ve coşkuyla kutlanmasının sebebi de budur. Bu geceye mağfiret gecesi de denmektedir. Çünkü bu gece Cenab-ı Hak pek çok kulunu affedecektir.

Berat gecesi ile ilgili olarak Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s) şöyle buyurmuşlardır:

“Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve “Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim” diye rahmet nazarıyla bakar.(İbni Mace: Kamet 191)

Ramazan ayından önceki son kandil olan, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelen berat, günahlardan arınmayı, yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir. Berat Kandili,  Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arınma, ilahi lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatını yakalayabilecekleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Bu tür gün ve geceler, dinî ve toplumsal hayatımızda ilahî af, mağfiret ve rahmet temennilerinin zirveye ulaşması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşanması gereken anlardır. Bu geceler, kulluk şuur ve bilinciyle kendimizle hesaplaştığımız, yüce Yaradan’ın rızası doğrultusunda hayatımıza yön vermeye karar verdiğimiz fırsat geceleridir.

Böyle önemli ve mübarek bir gecenin feyz ve bereketinden faydalanmak için, akraba ve dostlarımızla tebrikleşmeli, fakir ve yoksullar görüp gözetilmeli günahlarımıza tövbe ve istiğfar ederek Rabbimize dua ve niyazda bulunmalıyız. İbadetlere yoğunlaşmalıyız. Kendimizi yaklaşan Ramazan ayına hazırlamalıyız.

Bu geceyi Kur’an-ı Kerim okuyarak, dua ve istiğfar ederek ve teheccüd namazı kılarak değerlendirmeliyiz.

Tüm halkımızın kandillerini tebrik eder, bu vesile ile kandilin; Vatanımız, Milletimiz, İslam âlemi ve bütün insanlık için huzur ve barışa vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Doç. Dr. Şahin GÜVEN

İl Müftüsü

PROGRAM

Konuşmacı

Cami Adı

SAAT

Doç. Dr. Şahin GÜVEN İl Müftüsü

Hunat Camii

Musa DOLAR Melikgazi İlçe Müftüsü

Cami-i Kebir

Akşam Namazı Sonrası

Mahmut TAŞYAPAN İl Müftü Yrd.

Organize Sanayi Camii

Atıf AKŞİT İl Müftü Yrd.

Üniversite Camii

Akşam Namazı Sonrası

Hunat camiinde yapılan program diğer camilerimize de merkezi sistemle ulaştırılacaktır.